Elektromos Mitsubishi az USA-ban is

A Mitsubishi hatalmas lendülettel vezeti be új meg új piacokon elektromos autóját. Japán és Európa után most Amerika útjain is megjelenik az i-MiEV, sőt itt tesztelik az új otthoni feltöltő rendszert is.

Manapság egyre-másra jelennek meg a különböző autógyárak elektromos hajtású modelljei, de az elsőség tagadhatatlanul a Mitsubishié, hiszen ők jelentkeztek először egy nagy sorozatban gyártott villanyautóval, s rengeteg energiát fordítanak arra, hogy a világ autósai megismerjék és elfogadják az új technológiát. Az i-MiEV nevű modellt tavaly nyáron kezdték árusítani Japánban, ez év decemberétől pedig az európai kereskedésekben is megvásárolható az autó. Természetesen a világ egyik legnagyobb autópiaca, az USA sem maradhat ki a sorból, ezért a gyár nemrégiben bemutatta az i-MiEV észak-amerikai változatát, ami – ahogy az már lenni szokott – valamelyest nagyobb és komfortosabb, mint japán és európai testvérei.

Az autó részben azért változott, mert az amerikai szabványokhoz igazították; emiatt kellett például nagyobb első és hátsó lökhárítókat szerelni rá. Az utasteret viszont a helyi autósok kedvéért szabták tágasabbra, mert ők köztudottan nagyobb autókhoz szoktak, s még az elektromos hajtás újdonsága ellenére is idegenkednének egy pici járműtől. Szintén az ő elvárásaiknak felel meg a gazdagabb alapfelszereltség is, ami menetstabilizáló elektronikát és abroncsnyomás-figyelő rendszert is tartalmaz.
Az i-MiEV amerikai színre lépéséhez kapcsolódik az a hír is, hogy a Mitsubishi bemutatta az elektromos autók otthoni ’tankolására’ szolgáló elektromos töltőállomást, ami a garázsban is felszerelhető, s egyetlen éjszaka leforgása alatt teljesen feltölti az autó akkumulátorait. A töltőberendezést az Eaton Corporation gyártja majd, és a Best Buy nevű, háztartásai elektronikával kereskedő vállalat munkatársai helyezik üzembe a vevők otthonában.

Az újonnan bemutatott berendezéssel feleannyi idő alatt megoldható az i-MiEV feltöltése, mint az eddig használt 115 Voltos egységekkel. Első hallásra ez talán nem tűnik túlságosan nagy jelentőségűnek, pedig a gyors és megbízható töltés az elektromos autók elterjedésének záloga lehet, ezért az autógyártók mellett a világ számos kormánya és önkormányzata kiemelt fontosságú ügyként kezeli a feltöltésre szolgáló infrastruktúra kiépítését.

Ajánlott tartalom

A hibrid autók eladása továbbra is emelkedést mutat

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.