Elektromos töltőket telepítettek a Budai Várnegyedbe

Elektromos járművek töltéséhez szükséges berendezéseket telepített a Várnegyedben két helyszínen – a Lovas úton, a Murad-lift közelében, illetve a Várkert Bazár mélygarázsában – a Budavári Önkormányzat.

A Budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó európai uniós program részeként, a környezeti fenntarthatóság jegyében üzembe helyezett töltőket szerdán sajtótájékoztatón mutatta be Dr. György István, Budapest Főváros kormánymegbízottja, Dr. Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere és Horváth Csaba, a már három elektromos taxit üzemeltető Budapest Taxi ügyvezetője.

A KSH adatai szerint 2014 végén még mindössze 170 elektromos autó közlekedett az országban. Ugyanakkor szinte nincs olyan nap, amikor ne adna hírt a sajtó valamilyen, elektromos autókkal kapcsolatos újításról. Nemrég például arról lehetett olvasni, hogy 2017-re mintegy 250 járműből álló, elektromos taxiflottát hoz létre az osztrák főváros; hogy a zöld autóknak Stockholmban és Londonban nem kell dugódíjat fizetniük; hogy Hollandiában adókedvezményekkel támogatják az e-autózást, nincs útdíj és parkolási, valamint várakozási díj; vagy hogy például Észtországban gyorstöltő rendszereket helyeztek üzembe minden ötezer főnél nagyobb körzetben, és minden főútvonalon legalább 60 kilométerenként. Szakértők egyetértenek abban, hogy az elektromos gépjárművek érdemi terjedésében ezek a villámtöltők játsszák a legnagyobb szerepet. Ezek biztosítják ugyanis az elektromos autók feltöltését, azaz működőképességét.

– A kormány elkötelezett aziránt hogy segítse a környezetbarát, elektromos járművek mielőbbi elterjedését. Ennek része a zöld rendszám is, amely a tervek szerint a jövőben számos kedvezményt biztosíthat majd – hangsúlyozta dr. György István. Budapest kormánymegbízottja elmondta, a Nemzetgazdasági Minisztériumban most készül az a tervezet, amely tartalmazza a zöld rendszámos autók használatához kapcsolódó kedvezményeket. Ezeket heteken belül megismerhetjük. – Az önkormányzatok is biztosíthatnak ilyen engedményeket; az I. kerület például abban is élen jár, hogy ingyenes parkolást nyújt a zöld rendszámos autóknak. György István kiemelte: eddig 9 zöld rendszámot adtak ki az országban, ezek közül az első a Budavári Önkormányzaté.

-

A Budavári Önkormányzat elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelem mellett, ez pedig illeszkedik mindazon úttörő jellegű, szemléletformáló intézkedések sorába, amelyet az elmúlt években megtett az önkormányzat – jelentette ki Nagy Gábor Tamás. A polgármester hozzátette: a budavári Képviselő-testület ezért szeptember 24-én – az országban az elsők között – döntött arról, hogy támogatja az e-mobilitás terjedését, és a zöld alapszínnel ellátott forgalmi rendszámmal rendelkező környezetkímélő gépjárművek számára október elsejétől ingyenessé teszi a parkolást az I. kerületben. Emellett az elmúlt évek egyik legjelentősebb kerületi fejlesztésének, a Budai Vár és környéke közlekedésének korszerűsítését célzó programnak az egyik fő célkitűzése a Várnegyed gépjárműforgalmának és az azzal járó környezeti terhelésnek a csökkentése volt. E projekt részeként, bruttó 31 millió forintos beruházással állította üzembe a két villámtöltőt a Budavári Önkormányzat.

Mindkét berendezés úgynevezett Terra 53 CJG típusú töltő, amely jelenleg a világ az egyik legkorszerűbb készüléke, több szabvánnyal is kompatibilis, és egyidejűleg két gépjárművet tud 15–30 perc alatt menetkészre feltölteni. A töltőberendezések telepítésének kivitelezője az SWR Bauconsulting Tanácsadó Kft. volt, magukat a berendezéseket pedig az ABB Kft. szállította. A töltőket a Budavári Önkormányzat működteti, a felügyeletüket, illetve a non-stop diszpécserszolgálatot a Budavári Kapu Kft. látja el.

-

A villámtöltőket egy speciális töltő kártyával díjmentesen használhatják az elektromos autók tulajdonosai – jelentette be Nagy Gábor Tamás, hozzátéve: a Budavári Önkormányzat megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Jedlik Ányos-terv részeként várható jogszabályi változások fényében hosszabb távon is ingyenes maradhasson a villanytankolás a kerületben. A töltőberendezések használatához szükséges kártyát az önkormányzat Kapisztrán téri ügyfélszolgálati irodájában egyszeri regisztrációs díj ellenében igényelhetik az ügyfelek.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.