Elektromosautó-gyárat létesít a szaúdi állami pénzügyi alap és a Foxconn

Elektromos autókat gyártó vegyesvállalat létrehozásáról állapodott meg a szaúdi állami pénzügyi alap (PIF) tajvani Foxconn-nal, a világ legnagyobb számítástechnikai és távközlési technológiai beszállító vállalatával.

A világ egyik legnagyobb szuverén vagyonalapja közleményében kifejtette, hogy az első Ceer márkanevű szaúdi gyártású elektromos meghajtású jármű 2025-re kerülhet a piacra. A közös vállalat szedán és sportterepjáróival a szaúdi, a közel-keleti és észak-afrikai régiót (MENA) célozza meg. A vegyesvállalat a járműfejlesztéshez a BMW technológiáját is használja, licensz alapján. A szaúdi vagyonalap, amely mintegy 620 milliárd dollár vagyont kezel, azt várja az együttműködéstől, hogy 150 millió dollár közvetlen külföldi befektetést vonzhat a sivatagi királyságba, és 30 ezer munkahely létrehozásához járulhat hozzá. Becslésük szerint a beruházás 2034-ig 8 milliárd dollárral emeli a szaúdi GDP-t.

Elemzők szerint az elektromosautó-gyártás fejlesztése annak a gazdasági programcsomagnak a része, amelyet Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg – a PIF igazgatótanácsának elnöke is egyben – hirdetett meg, hogy csökkentse Szaúd-Arábia függését az olajszektortól. A vegyesvállalat pénzügyi részleteiről a felek nem adtak tájékoztatást.

mti

 

Fotó: Sam Yeh

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.