Elektronikai hulladékból készült érmet kapnak a tokiói olimpia dobogósai

Minden olimpiai és paralimpiai érem e-hulladékból kinyert fémből fog készülni, közölték a 2020-as tokiói olimpia szervezői, írja a BBC.

Azt már tavaly bejelentették, hogy ez a szándék, de most már teljesíthetőnek is látszik a terv, közel elégséges mennyiségű fém gyűlt össze, amit feleslegessé vált telefonokból, laptopokból és egyéb elektronikai eszközökből nyertek ki. Összesen 47,488 tonna hulladék érkezett be magánszemélyektől, irodáktól és különböző üzemekből. A számítások szerint az összes éremhez 30,3 kiló arany, 4100 kiló ezüst és 2700 kiló bronz kell. A bronz már júniusban összegyűlt, októberben az arany több mint 90, az ezüst 85 százaléka rendelkezésre állt. A szervezők azt közölték, márciusra mindegyik fémből elegendő lesz, és ehhez már nem is kell több hulladékot begyűjteniük, írta az index.hu.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.