Elektronikai hulladékfeldolgozás kezdődik Szegeden

A MOHU Zrt. megbízásából megváltozott munkaképességű emberek végzik az elektronikai kis berendezések szétszerelését a Szegedi SZEFO Zrt. hódmezővásárhelyi telephelyén, az erről szóló megállapodást szerdán írták alá.

Kiss-Rigó László, a SZEFO Zrt. tulajdonosa, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke az aláírás előtt úgy fogalmazott, az egyház sajátos küldetésének alapvető része, hogy segítséget nyújtson a szükséget szenvedő embereknek. Többek között ezért került állami tulajdonból 2021 végén az egyházmegyéhez a 650 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztató SZEFO Zrt. Az egyházmegye szintén küldetésének tartja a teremtett világ kincseinek, szépségeinek, értékeinek megőrzését, fenntarthatóságának biztosítását – hangsúlyozta a püspök. E két cél találkozik a SZEFO Zrt. és MOHU Zrt. együttműködésében – mondta Kiss-Rigó László. Pethő Zsolt, a MOHU Zrt. vezérigazgatója kifejtette, a vállalkozás elkötelezett, hogy 65 százalékra növelje a lakossági hulladék újrahasznosítási arányát. Ennek elérése a jelenlegi 32 százalékos szintről elképzelhetetlen anélkül, hogy elektronikai hulladékoknál nagyságrendekkel növekedjen az újrahasznosítás mértéke.

Az elektronikai hulladék újrahasznosítási aránya az egész világon nagyon alacsony, miközben folyamatosan nő annak mennyisége. Az elektronikai eszközök tele vannak fémekkel, műanyaggal és üveggel, ezek folyamatos újragyártása jelentős mennyiségű energiát és alapanyagot igényel – közölte a szakember. A SZEFO Zrt. hódmezővásárhelyi telephelyén jellemzően akkumulátort tartalmazó elektronikai kis berendezést – mobiltelefont, táblagépet, laptopot – dolgoznak föl. Az ilyen eszközöknél akár 80 százalék fölé emelhető az újrahasznosítás aránya, ehhez azonban kisebb elemekre kell szétszedni ezeket – mondta a vezérigazgató. A MOHU Zrt. célja, hogy minél nagyobb mennyiségben gyűjtse be az elektronikai hulladékokat, melyből előreláthatóan évente 3 ezer tonnát dolgoz föl a SZEFO Zrt. 130 megváltozott munkaképességű dolgozója Hódmezővásárhelyen – tudatta Pethő Zsolt.

Az 1953-ban alapított Szegedi SZEFO Zrt. 2021 decemberétől áll a Szeged-Csanádi Egyházmegye tulajdonában. A vállalkozás Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar vármegyében a szegedi központ mellett 11 telephelyen működik. Főtevékenysége egyrészt a kreatív ipar, ezen belül felső divatáruk gyártása, emellett áramelosztó-szabályozó készülékek összeszerelését is végzik. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a csaknem kilencszáz alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás értékesítésből származó nettó árbevétele tavaly 1,191 milliárd forint volt, ami több mint 8 százalékkal haladta meg a 2021-est. Az árbevétel több mint kétharmada származott exportból. A cég adózást követő vesztesége 2021-ben 716 millió, tavaly 859 millió forint volt.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.