Élelmiszer helyett üzemanyag?

Mitől is bioüzemanyag a bioüzemanyag? Igazából attól bio, hogy az etanolt olyan növényekből nyerik, melyeket külön erre a célra termesztenek. Ennek ellenére rengeteg támadás éri az úgynevezett energianövény-termesztést.

Ez nem véletlen annak tudatában, hogy az energianövények között a bioetanol gyártása produkálja a legrosszabb energiamérleget. A repceolaj-gyártásánál például legalább 4-szer több energiát nyerünk, mint amennyit befektettünk (és ez az arány még javítható). Szakemberek szerint a mezőgazdaság önellátó lehet, hiszen ha a termőterület egynegyedén biológiai eredetű hajtóanyagot termelnek, azzal megtermeli magának a szükséges energiát. Az Egyesült Államokban – amely a világ legnagyobb kukoricatermelő országa – a bevetett területek egynegyedét bioetanol-gyártásra hasznosítják. Azonban a gépkocsi-üzemanyag felhasználásnak kevesebb, mint 4 százalékát adja csupán a bioüzemanyag. De idevehetjük Brazíliát, a világ legnagyobb cukorgyártóját, amely hiába a legnagyobb exportőr a világon, cukornádültetvényeinek felét etanol előállítására használja.

 
Ez pedig nincs így jól, hiszen kanadai tudósok kimutatták, hogy az a gabonamennyiség, amiből egy 100 literes terepjárót csak egyszer feltankolnak etanollal, képes lenne egy embert egy egész éven keresztül táplálni.
Így jogosan merülhet fel a kérdés: Mire használjuk a gabonát? A válasz: gépkocsik meghajtására. B válasz: emberek táplálására. Mindenki döntse el magában. . .

Ajánlott tartalom

Február óta töretlenül gyarapodik a magyarországi elektromos flotta

Ahogy február óta töretlenül, úgy júniusban is a kontinens élmezőnyébe tartozott a magyarországi tisztán elektromos járműpark gyarapodása - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.