Élelmiszer hulladékból biogáz

Banánhéj, kávézacc és egyéb élelmiszerek hulladéka válik a jövő évtől kezdve bioüzemanyaggá autóbuszok számára Oslóban és bio talajjavító a mezőgazdaság számára.

Oslóban a közösségi közlekedés a fenntarthatóság felé tart a hulladékok reciklálásával. Jelenleg 65 városi ökobusz közlekedik, a metánt szennyvízből nyerik. Ezt az üzemanyagot akarják szaporítani, ezúttal élelmiszer hulladékból. (Aiolus News) Az épülő erőmű évente 50 ezer tonna élelmiszer hulladékot tud majd feldolgozni, amivel kb. 200 újabb autóbuszt tudnak üzemeltetni és a metán előállítása során keletkező maradványokkal legalább 100, közepes méretű farmot lehet ellátni talajjavító tápanyaggal. A biogázas megoldás kiterjesztése ugyanakkor csökkenti a káros gázkibocsátásokat, ezzel a város levegőjének javításához is hozzájárul. És, a remények szerint, a közlekedés is olcsóbbá válik.

Az új létesítmény a számítások szerint 4 millió liter dieselnek megfelelő üzemanyagot lesz képes előállítani. Az erőmű hőhidrolízissel alakítja át a hulladékot, ami azt jelenti, hogy magas hőmérsékleten és nyomáson “ megfőzik”,az üzemanyagon kívül keletkező maradványokat pedig folyékony talajtápnak lehet felhasználni. „Bebizonyítottuk, hogy a biológiailag bomló hulladéknak nagy értéke van, megéri felhasználni”- nyilatkozta Per Lillebo, az erőművet építő norvég társaság, az ASA Cambi elnöke.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.