Élen jár Galánta a geotermikus energia felhasználásában

Galánta, a mátyusföldi járási székhely az egyetlen szlovákiai város, ahol jelentős mértékben távfűtésre is használják a föld alatti hévizekből nyert geotermikus energiát.

A város területén két geotermikus kútból 2100 méteres mélységből 77-78 fokos hévíz nyerhető. A távfűtési rendszerben nem közvetlenül a hévíz kering, mivel az vegyi összetétele miatt károsítaná a vezetékeket. A hévizet a fűtőrendszer vizének felmelegítésére használják. Galánta Észak lakótelepen több mint 1300 lakást fűtenek
illetve meleg vízzel látnak el a hévízből nyert energiával – írja a pozsonyi Új Szó napilap.
A geotermikus energia legnagyobb felvevője a galántai Szent Lukács Kórház. Ezen kívül iskolát, óvodát és néhány más kisebb épületet is fűtenek, valamint a Galandia termálfürdőnek is jut a föld alól nyert energiából.

A geotermikus hő nem fedezi teljesen a fogyasztói igényeket. Mínusz 2 fok alatti külső hőmérséklet idején már gázkazánokkal kell kiegészíteni a fűtést. Évente még így is 5000 tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül a levegőbe, mintha kizárólag gázzal fűtenének.

A geotermikus energia kihasználására izlandi együttműködéssel 1996-ban hozták létre a Galantaterm Kft.-t. A cég által szolgáltatott hő sem olcsó, de összehasonlítva azzal, hogy vannak olyan szolgáltatók, amelyek 600�700 koronába (5300�6100 forint) kerül egy gigajoule fűtőértékű földgáz, a Galantaterm által kért 419,8 korona (3700 forint) versenyképes árnak számít.

Ajánlott tartalom

Mitől drágulnak a napelemek?

A COVID-19 lezárások eredményeként a Kínába tartó és onnan induló szállítmányok közül sok akadályokba ütközik.