Élénk a felvásárlási kedv a megújulóenergia-szektorban

Megduplázódott 2015-ben a megújuló energiát előállító cégek felvásárlásának összértéke, globálisan 55,3 milliárd dolláros rekordértéket ért el a PwC pénzügyi és tranzakciós tanácsadó felmérése szerint.

Közleményében a PwC ismerteti: a tranzakciók száma nem változott számottevően a korábbi évhez képest, értékük azonban jelentősen nőtt. Arányuk a villamosenergia és a megújuló energiaforrások teljes piacán 28 százalékra nőtt 2015-ben az előző évi 12 százalékról. A PwC jelentése alapján 2015-ben 148,3 milliárd dollár volt az energiapiaci felvásárlások összértéke. Európában a megújulóenergia-szektorban a fúziók és felvásárlások összértéke a 2014-es 9,1 milliárd dollárról 2015-ben 17,5 milliárdra emelkedett. Észak-Amerikában 8,5 milliárd dollárról 10,9 milliárd dollárra nőtt a megújulóenergia-ipari tranzakciók értéke, míg Közép- és Dél-Amerikában 2,7 milliárdról 10,9 milliárd dollárra.

A felmérés szerint a teljes energiapiacon Európában a tranzakciók összértéke 38,1 milliárd dollár volt, ez 6 százalékos visszaesés a 2014-es értékhez képest, míg Észak-Amerikában 50 százalékkal 80,3 milliárd dollárra csökkent ez az érték. A legnagyobb emelkedést Ázsia csendes-óceáni térsége érte el, ahol a 2014-es 24,7 milliárd dollárról 66,6 milliárdra nőtt az energiaipari tranzakciók összértéke – derül ki a jelentésből. A cég előrejelzése szerint 2016-ban is élénk marad a felvásárlási kedv. Ezt ösztönzik a vállalati átszervezések, az értékesítés várható növekedése Európában, a közepes cégek konszolidációja az Egyesült Államokban, és a továbbra is élénk felvásárlási kedv a megújulóenergia-szektorban.

A közlemény idézi Osztovits Ádámot, a PwC Magyarország üzleti tanácsadásért és régiós energiapiacokért felelős cégtársát, aki kiemelte, Európában több energiaszolgáltatónak van folyamatban jelentős ügylete, ami befolyásolni fogja az energiapiac alakulását. Ugyanakkor megjegyezte: Kelet-Európában a nagy külföldi szereplők, például az E.ON és az RWE kivonulása zajlik, eladnak helyi, tőkeerős befektetőknek vagy magának az államnak. Délebbre, a Balkánon, ahol a privatizáció még nem fejeződött be, és jellemző a nagy állami cégek dominanciája (például a horvát HEP, a román Transelectrica), ezek átalakítása, eladása folyik. A PwC a világ 157 országában jelenlévő hálózata révén nyújt könyvvizsgálati, adó- és üzleti tanácsadási szolgáltatásokat.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.