Összesen 50 elektromos járművet helyeztek forgalomba Romániában a múlt évben, a villanymeghajtású autók elterjedésére azonban egyelőre várni kell.

Elenyésző az elektromos autók száma Romániában

Összesen 50 elektromos járművet helyeztek forgalomba Romániában a múlt évben, a villanymeghajtású autók elterjedésére azonban egyelőre várni kell.

Az elektromos járművel romániai elterjedéséhez azonban még hosszú az út, hiszen az uniós országokban tavaly összesen 90 ezer ilyen járművet helyeztek forgalomba, a romániai adat ennek a 0,1 százalékát sem teszi ki – írja a Hotnews.ro. Az országos gépjármű nyilvántartó hivatal (DRPCIV) adatai szerint 2015-ben 32 elektromos autót és 14 villanymeghajtású mopedautót helyeztek forgalomba.

Az adatok szerint ezek között van 14 darab a prémium kategóriás Tesla Model S is, amelynek ára Európában 66 és 88 ezer euró között van.

A 22 ezres Reanult ZOE villanyautóból 11 lelt gazdára Romániában, a 6 780 eurós Renault Twizy-ből pedig tíz kelt el.

A Volkswagen három elektromos járművel van jelen Romániában: két e-up! és egy e-Golf, darabonként 25 ezer és 36 ezer euró áron.

Forgalomba helyeztek ugyanakkor két villanymeghajtású Mecedeszt, egy Piaggio Porter haszongépjárművet és egy Tazzari mopedautót is.

A számok arra utalnak, hogy az elektromos meghajtású személygépkocsik egyelőre nem népszerűek itthon, ennek azonban a hagyományos gépkocsikhoz képest jóval magasabb ára az oka. A forgalomba helyezett újautók átlagára itthon ugyanis 13 000, a használtaké pedig 3 500 euró, az elektromos autók ára pedig ennél jóval magasabb. Ugyanakkor nincsenek töltőállomások se kialakítva, de sokaknak saját garázsa sincs, ahol éjszaka töltőre csatlakoztatva hagyhatja a gépkocsiját.

forrás: maszol.ro

Ajánlott tartalom

Országszerte 1100 elektromos busz állhat forgalomba 2025-ig

Országszerte legalább 1100 elektromos busz áll forgalomba 2022-től 2025-ig a Zöld Busz Program 180 milliárd forintos keretéből - közölte az MTI-vel a Humda Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt.