Elfogadta az EU a CO2-kvóták újraeladását megakadályozó szabályozást

Jóváhagyta az Európai Unió úgynevezett klímaváltozási bizottsága azt a szabályozást, amely megakadályozza, hogy egyszer már eladott szénioxid-kibocsátási kvóták jelenjenek meg a piacon – jelentette be az Európai Bizottság péntek este Brüsszelben.

A hétfőn életbe lépő új szabályozás annak is elejét veszi, hogy az ilyen kvóták az unión kívülre kerülhessenek – tette hozzá Connie Hedegaard klímaügyi biztos, a döntést üdvözölve.
Egyes kvóták jogtalan újrahasznosítására utaló jelek miatt a múlt hónapban fel is függesztették a kereskedelmet az úgynevezett CER (Certified Emission Reduction) kvótákkal foglalkozó piacokon. Az ügyben érintett, úgynevezett kiotói kvótákat a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) értékesítette cégeknek, majd Londonon keresztül egy japán céghez kerültek.
Hedegaard elégedettségét fejezte ki, hogy a szabályozást ilyen gyorsan sikerült kidolgozni azt követően, hogy a probléma felmerült. A dán biztos leszögezte azt is: soha nem volt törekvés az, hogy ugyanazokat a kvótákat kétszer is értékesíteni lehessen.
A hétfői hatályba lépést követően meg lehet szüntetni a kereskedelem több hete elhatározott felfüggesztését az érintett piacokon.

Ajánlott tartalom

Két évvel korábbinál közel negyedével volt alacsonyabb a gázfogyasztás az első fél évben

A 2022 első hat hónapjában még több mint 5,7 milliárd köbméteres felhasználással szemben 2024-ben januártól június végéig mindössze 4,37 milliárd köbméter földgáz fogyott Magyarországon. Az idei első félévben a megelőző esztendő azonos időszakához képest 6,5 százalékos volt a csökkenés - jelentette be szerdai közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).