Elfogadta az EU a CO2-kvóták újraeladását megakadályozó szabályozást

Jóváhagyta az Európai Unió úgynevezett klímaváltozási bizottsága azt a szabályozást, amely megakadályozza, hogy egyszer már eladott szénioxid-kibocsátási kvóták jelenjenek meg a piacon – jelentette be az Európai Bizottság péntek este Brüsszelben.

A hétfőn életbe lépő új szabályozás annak is elejét veszi, hogy az ilyen kvóták az unión kívülre kerülhessenek – tette hozzá Connie Hedegaard klímaügyi biztos, a döntést üdvözölve.
Egyes kvóták jogtalan újrahasznosítására utaló jelek miatt a múlt hónapban fel is függesztették a kereskedelmet az úgynevezett CER (Certified Emission Reduction) kvótákkal foglalkozó piacokon. Az ügyben érintett, úgynevezett kiotói kvótákat a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) értékesítette cégeknek, majd Londonon keresztül egy japán céghez kerültek.
Hedegaard elégedettségét fejezte ki, hogy a szabályozást ilyen gyorsan sikerült kidolgozni azt követően, hogy a probléma felmerült. A dán biztos leszögezte azt is: soha nem volt törekvés az, hogy ugyanazokat a kvótákat kétszer is értékesíteni lehessen.
A hétfői hatályba lépést követően meg lehet szüntetni a kereskedelem több hete elhatározott felfüggesztését az érintett piacokon.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.