Elhagyták a bivalyok az árteret, közeleg a tél

Tiszatarjánnak ezen a télen is biztosított lesz a megújuló energiaforrás. Amíg a középületek fűtését biztosító biomassza alapjául szolgáló ártéri gyalogakác és energiafűz betakarítás zajlik, a bivalyok is átköltöztek téli szálláshelyükre.

Újabb 3 kisbivaly és 4 szürkemarha is került a területre . A WWF Magyarország innovatív modellje, Tiszatarjánhoz hasonlóan más települések életét is megkönnyítheti a munkahelyteremtésen és költségek megtakarításán keresztül. Nem utolsó sorban pedig a hagyományos ártéri gazdálkodás helyi felélesztésével javul az élőhelyek állapota. A WWF Magyarország és a borsodi kis település 2007 óta dolgoznak együtt az egyedi tájhasználati modell kiépítésén. Ennek köszönhetően Tiszatarján évente 90 tonna CO2 kibocsátását és 55,000 m3 földgáz használatát váltja ki azzal, hogy a közmunka program keretein belül mintegy 400 tonna gyalogakáctól tisztít meg 90 hektárnyi árteret. A 8 biomasszával működő kazán négy helyi közintézményben biztosítja a fűtést, ezzel évente 8 millió Ft megtakarítást biztosítva. A projekt pedig 30 embernek ad munkát folyamatosan.

Nem lesz ez idén sem másként. A gyalogakác és az energiafűz már kötegelve várja a szállítást a területen, miközben a bivalyok néhány napja foglalták el téli szálláshelyüket. Az ártéren található 20 hektáros legelőről múlt pénteken terelték fel a téli szálláshelyükre azt a nyolc vízibivalyt, amelyek áprilistól decemberig legelnek a gyalogakáctól megtisztított területen. A tavaly vásárolt öt állat mellé idén tavasszal érkezett három kisebb példány is, valamint négy szürkemarha a helyi önkormányzat jóvoltából. A patások “munkája”, hogy legeléssel és taposással karbantartsák a területet, ahol így folyamatosan gyengül a gyalogakác és a korábban teljesen hasznosíthatatlan földre, visszatérhet a hagyományos ártéri gazdálkodás. A nemrégiben érkezett négy szürkemarha azonban még nem ismeri kellőképpen a helyi terepet, így kalandosabbra sikerültek a tél első napjai.

“A vízibivalyokat többször tereljük a karám és a legelő közötti másfél kilométeres szakaszon, hogy megszokják az útvonalat, biztonságban érezzék magukat. Ha megérkezünk a villanypásztorral körbevett legelőre, már maguktól felsorakoznak a kapunál, és ha engednénk, maguktól is hazatalálnának” – magyarázza Balog Tibor, Tiszatarján alpolgármestere. “A szürkemarha sokkal nyugtalanabb, kiszámíthatatlanabb állat, sokkal több idő kell neki, hogy megszokjon, így az ő terelésükhöz 15 ember összehangolt munkájára volt szükség ” – tette hozzá az alpolgármester.

“Az adományozóknak köszönhetően épp a héten bővül az a karám, amely az állatok téli szálláshelye lesz, hogy megfelelő körülmények között és kényelmesen várják együtt az állatok a tavasz eljöttét.” – mondta Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország éghajlatváltozás- és energia programjának vezetője. A programot magánszemélyként is támogathatja bárki, akár már havi 2 kávé árával! 

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.