Elindult a biogáz-erőmű próbaüzeme

Utolsó fázisába lépett a szarvasi biogázüzem építkezése: a Magyarország legkorszerűbb mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékokat újrafelhasználó erőművét építő Aufwind már az utolsó simításokat végzi, valamint megkezdte a próbaüzemet, hogy ősszel átadhassa az ország legnagyobb teljesítményű biogázüzemét.

A németországi, regensburgi székhelyű Aufwind Neue Energien GmbH alapítása (1996) óta tervez, kivitelez és üzemeltet biogáz projekteket. Az Aufwind létesítette – a biogáz-felhasználás szempontjából vezető – Németország első olyan üzemét, amely biometánt táplál a földgázhálózatba. A cég biogáz projekt portfoliója jelenleg 25 MW-nál nagyobb beépített villamos kapacitással rendelkezik, amelyet ca. 1200 m3/óra teljesítményű biometán előállítása egészít ki. A magyarországi, nettó bekerülési értéken számítva csaknem 5 milliárd forintos és 4,2 MW teljesítményű biogáz projekt a világviszonylatban is elismert Aufwind számára már most sikertörténet.

 
Biogázüzem
A szarvasi projekt 2 és félszer akkora, mint az eddigi legnagyobb magyar biogázerőmű, így jó ideig csúcstartó lehet az Aufwind 4,2 megawattos erőműve, amely egy 18-20 ezer lakosú város teljes energiaellátására is alkalmas. Az ugyancsak szarvasi székhelyű, Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. együttműködésével felépült és mostantól próbaüzemmel működő projekt két helyszínen valósul meg: Szarvas külterületén épült fel a biogázüzem (kiszolgáló létesítményeivel együtt), míg a Gallicoop telephelyén történik a termelt biogáz több mint 80 %-ának energetikai hasznosítása, kapcsolt villamos-, hő- és hidegenergia formájában. A két helyszínt 4,2 km-es gázvezeték köti össze. Az Aufwind projektigazgatója, Kecskés József véleménye szerint „ez a típusú és volumenű energia-felhasználás tesz egy energetikai projektet életképessé és hosszú távon fenntarthatóvá.”

 
Az új üzem
A projektben közreműködő Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója, Erdélyi István így fogalmazott: „Ez a biogázüzem igazán példamutató fejlesztési beruházás Kelet-Magyarországon, hiszen olyan hulladék- és mezőgazdasági szerves anyagokat használ fel, amelyek évszázadok óta képződnek, csak eddig a természetben szabadon bomlottak le. Ám mostantól zárt rendszerben, környezetbarát módon feldolgozzuk és újrahasznosítjuk.”
Az Aufwind tervei szerint idén szeptemberben kerül sor az üzem ünnepélyes átadására.

Ajánlott tartalom

Óriás napelem farm épül a sivatag közepén

Ausztráliában épül az óriási napelem farm, de Szingapúrban használják fel a megtermelt energiát.