Elindult a Legyen Zöldebb E-Világunk környezetvédelmi kampány

A környezettudatosság fejlesztése áll a középpontjában a CECED Magyarország Egyesülés és az ELECTRO-COORD Magyarország Kht. idei “Legyen Zöldebb E-Világunk!” kampányának, amely a Nemzetközi Energiahatékonysági Naphoz kapcsolódva az idén Szegeden indult útjára.

Mészáros Fanni a CECED Magyarország Egyesülés cégvezetője a pénteki nyitó eseményen az MTI-nek elmondta: a kampány célja az elektronikai hulladékok begyűjtésének a nem energia-hatékony háztartási gépek cseréjének népszerűsítése, már iskolás korban is. Elsősorban a gyerekeket célozták meg egy Zöld Ki Mit tuddal, rajzpályázattal, hulladékgyűjtő versennyel. A program Szeged után Pécsett, Nyíregyházán, Miskolcon és Veszprémben jelenik majd meg. Az első állomáson, Szegeden az általános iskolások több mint 250 kilogramm hulladékot gyűjtöttek.
A kampány megszervezésében és lebonyolításában nagy szerepet játszik a CECED Magyarország tagjai által alapított ELECTRO-COORD Magyarország Kht., amely a legnagyobb hazai, elektronikai hulladékok kezelését koordináló szervezet.

A szakember elmondta: az unió 2004-ben léptett életbe egy jogszabályt, mely meghatározza, hogy az előző év forgalma alapján a begyűjtendő elektromos hulladék mennyiségét. Ez Magyarországon négy kilogramm fejenként.
Tavaly az ELECTRO-COORD Magyarország Kht. szervezésében több mint 32 tonnányi hulladékot gyűjtöttek be, így a többi négy hasonló tevékenységet folyató céggel közösen teljesítették az uniós elvárást. A CECED Magyarország Egyesülés tanulmánya szerint az EU által Magyarország a számára előírt szén-dioxid kibocsátás-csökkentés 108 százalékát teljesítheti a 8 évnél idősebb elektromos háztartási gépek hatékonyra cserélésével.

A brüsszeli székhelyű CECED (Conseil Européen de la Construction d’Appareils Ménagers), a Háztartási Gép Gyártók Európai Tanácsa 1958-ban alakult. A szervezet az európai háztartási gép gyártó, és forgalmazó ipart képviseli. Az iparág 200 ezer főt foglalkoztat közvetlenül, és évente 35 milliárd euró forgalmat bonyolít. A tagok nagy háztartási készülékeket, háztartási kisgépeket, valamint fűtő és hűtő készülékeket gyártanak és forgalmaznak, elsősorban háztartási használatra. Magyarországi szervezetét 2004. szeptemberében alapították tizenegy háztartási készülékeket gyártó és forgalmazó cég részvételével.    Az egyesülés a működési költségeit fedező tagdíjakból tartja fenn magát, melyet a legfőbb szerv, a tagok összességéből álló igazgatótanács évente határoz meg. A tagdíjfizetés és a szavazás forgalomarányosan történik.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.