Elindult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. zöld átállást segítő Zöld Alapok Tőkeprogramja

Kétszázmilliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram; ennek részeként bejegyezték az első tőkealapot, amely 50 milliárd forinttal segíti a zöld átállást célzó fejlesztések és beruházások megvalósítását – közölte a Nemzeti Tőkeholding Zrt. (NTH) az MTI-vel szerdán.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint az Európai Befektetési Alap (EIF) 2022. évi Klíma és Infrastruktúra tőkeprogramjának mintájára, a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) közösen kidolgozott Zöld Alapok Tőkeprogram révén olyan hazai központú, főként közép- és nagyvállalkozások beruházásainak finanszírozása valósulhat meg, amelyek a nemzetgazdasági szempontból meghatározó zöldgazdaság, zöldenergia és fenntartható fejlődés fellendítéséhez kapcsolódóan végzik tevékenységüket, és amelyek érdemben hozzájárulnak Magyarország klíma- és energiafüggetlenségi céljainak eléréséhez. A négy, egyenként 50-50 milliárd forint jegyzett tőkével induló alap minimum 30 százalékát, 60 milliárd forintot a magánbefektetők hozzájárulása teszi ki – írták.

A most bejegyzett a CLM Future Magántőkealapból a megújuló forrásokra támaszkodó energiatermelést, annak terjesztését és tárolását, az energiahatékonyság növelését, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, az energiatermelő iparágak dekarbonizációját és az okos infrastruktúra térnyerését célozzák. Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozta: a most bejegyzett tőkealap az ország első olyan nagyméretű tőkealapja, amely a környezeti és társadalmi jellemzőket előmozdító befektetéseket új alapokra helyező úgynevezett SFDR-rendeletnek is megfelel. Az NTH irányelveivel összhangban az alap kezelését Magyarország egyik vezető, több mint 600 főt foglalkoztató befektetéskezelő cégcsoportjának tagja, az Indotek-Investment Alapkezelő Zrt. látja el.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.