Eljöhet a bérelt napelemes rendszerek kora?

A Hollandiában szolár eszközök forgalmazásával foglalkozó Enie felajánlja, hogy megvásárolja a tetőre telepített napelemes rendszereket a készpénz szűkében szenvedő tulajdonosoktól körülbelül a kezdeti költségek 85%-áért, majd a rendszerek bérléséért havi díjat fizet a háztulajdonosoknak saját ZonneRuilen programja keretében.

„A kezdeményezés célja azoknak a fotovoltaikus rendszer tulajdonosoknak a megsegítése, akiknek készpénzre van szükségük ezekben a nehéz időkben” – nyilatkozta az Enie vezérigazgatója, Patrick van der Meulen a pv magazine számára. „A kifizetjük a kezdeti befektetés körülbelül 85%-át, és a rendszer tulajdonosa továbbra is élvezi a bérleti szerződésből fakadó előnyöket”,  írja az mnnsz.hu. A vállalat azonban előre jelezte, hogy minden egyes vásárlás előtt a tőle elvárható gondossággal fog műszaki és pénzügyi vizsgálatot lefolytatni. „Nem szándékozunk nem megfelelően megtervezett és gyenge részegységekkel megvalósított rendszereket megvásárolni” – közölte Van der Meulen. „Ez azt jelenti, hogy a távolból ellenőrizzük a telepítést és a részegységeket, és hitelképességi vizsgálatot végzünk. Ha kétségeink támadnak, akkor helyszíni látogatást ütemezünk be.” Az Enie vezető tisztségviselője szerint a távoli ellenőrzés mindössze 15 percet vesz igénybe.

Visszavásárlás

Van der Meulen azt mondta, hogy a rendszerhez csatlakozni kívánó napelemes rendszerek tulajdonosainak felkínált havi kifizetések havi villanyszámláik körülbelül 85%-át teszik ki. Azok a havi számlák valószínűleg magasabbak lesznek, mivel a háztulajdonosok már nem részesülnek közvetlenül a tetőn elhelyezett rendszer hasznából, de a vezérigazgató még hozzátette: „A bérleti időszak 10 év, 10 év elteltével ismét a telepített eszközök tulajdonosai lesznek.” A ZonneRuilen rendszert az Enie és a holland Triodos Bank által nyújtott kölcsönök fogják finanszírozni. A „ZonneRuilen ötlete 2017-ben merült fel, amikor belevágtunk [a bérleti konstrukciókba]” – jelezte Van der Meulen. „De akkoriban úgy döntöttünk, hogy csak a [bérleti konstrukciókra] fogunk összpontosítani. Most a koronavírus kitörését követően újra előtérbe került, és egy hete elindítottuk a rendszert Hollandiában.” A szolár eszközök bérlése, amely az Egyesült Államokban rendkívül népszerű, Európában mostanáig kevésbé terjedt el.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épült Szeged határában

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt (MW) csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.