Elképesztő, fenyőfa nőtt ki a tetőből (képpel)

Az építészet terén világszerte terjed a zöld tetők trendje, de kevesen tudják, hogy Norvégiában ez egy évszázadokra visszanyúló hagyomány. Van, hogy csak befüvesítik, vagy virágokat ültetnek rá, de egész fák is nőhetnek a házak tetején.

A növényekkel beépített háztetős építkezés Norvégiában egy több évszázada fennálló hagyomány. A középkori norvég házak javarészt így készültek, és a vidéki városok építészetében egészen a 18. századig jelen volt. Amikor az iparosodás következtében egyszerűbbé vált a cseréptetős megoldás, a zöld tetős házak elkezdtek eltűnni. A 19. század végére szinte teljesen eltűntek a gyönyörű, kerttel fedett házikók, de szerencsére néhány évtizeddel később pár rendíthetetlen norvég hagyományőrző rájött, milyen szép, és még környezeti szempontból is hasznos tradíciót hagyott el nemzetük. Így megpróbálták feleleveníteni a nemzeti sajátosságot, mely sikeres volt. Kisebb városokban, és vidéki nyaralóházak kivitelezésénél már odafigyeltek a növényekkel való beépítésre. A kezdeményezés szépen halad, a Scandinavian Green Roof Association 2000 óta minden évben díjakat oszt ki a legszebb zöld tetős projektek között a Skandináv-félszigeten. Hazánkban is működik egy szervezet, mégpedig a ZEOSZ (Zöldtetőépítők Országos Szövetsége)

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.