Elkerülő út épült Tápiószele és Abony között

Felavatta a Tápiószelét Abonnyal összekötő utat Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) az MTI-hez pénteken eljutatott közleményében hangsúlyozza: a több mint 17 kilométeres, Újszilvást érintő szakasz 1,47 milliárd forintból készült, ennek mintegy 80 százalékát az Európai Unió fedezte.
Az elkerülő út csökkenti a forgalom okozta környezetterhelést, és lehetővé teszi hogy Újszilvás és a környező települések becsatlakozzanak a közelben fekvő városok gazdasági vérkeringésébe – fejti ki a zöldtárca.
A beruházás keretében 3 kilométer új utat építettek, a fennmaradó mintegy 14 kilométeren pedig felújították a már meglévő útszakaszt – fűzik hozzá.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként Magyarország 2007-2013. között összesen 200 milliárd forint, többségében európai uniós forrást fordíthatott az alsóbbrendű utak rendbetételére. Ebből csak a 2007-2009-es időszakban 1.100 kilométernyi négy és öt számjegyű út felújítása készülhet el az ország több mint 200 pontján, a regionális operatív programok összesen 50 milliárd forintos támogatásával.

Az országos közútfejlesztési projektek esetében 2008-ban 220 kilométer hosszúságban kezdődött meg a kivitelezés, 2009 végéig pedig mintegy 300 kilométer hosszúságú kerékpárforgalmi létesítmény – kerékpárút, kerékpársáv, közös gyalog-kerékpárút – épül, valamint 92 projektben új önkormányzati gyűjtőút kiépítésére és felújítására is sor kerül.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.