Elkészült a leghatékonyabb napelem?

Az LG bemutatta a legújabb fejlesztésének eredményét.

Az LG 66 cellás, 425, illetve 440 watt teljesítményű moduljai kifejezetten háztartások számára készültek. Azt egyelőre nem tudni, hogy hazánkba mikor válhatnak elérhetővé az új panelek, de az Egyesült Államokban már tavasszal kaphatóak voltak. A dél-koreai cég Business Solutions részlegének amerikai ágazata lerántotta a leplet legújabb otthoni napelemeiről, a 66 cellás NeON R és NeON R Prime panelekről – számolt be a Solar Power World. Mindkét modell a már jól bevált hátlapi technológián alapul. A napelemek tavasszal váltak elérhetővé az Egyesült Államokban, az európai érkezésről egyelőre nincs információ. Az új, otthoni modulok elődjei ugyanakkor több európai országban, így Magyarországon is beszerezhetőek, ezért feltételezhető, hogy a panelek hazánkba is megérkeznek majd.

Az LG szerint az új típusok a cég eddigi legjobb napelemei: a NeONR 440, a NeON R Prime pedig 425 watt csúcsteljesítményű. Mindkét modul maximális hatékonysága 22,1 százalék. Mivel a legtöbb, piacon elérhető modell teljesítménye 250-400 watt, hatékonysága pedig 15-20 százalék között mozog, az LG új termékei kiemelkednek a mezőnyből.

David Chang, az LG Solar amerikai igazgatója szerint napjaink házépítői pontosan tudják, hogy a napelemek igen vonzóvá tehetnek egy-egy otthont, a vállalat termékei pedig szén-dioxidtól mentes energiabiztonságot adhatnak. Chang hozzátette, az új modulok magas teljesítményt és rugalmasságot nyújtanak a felhasználók számára. A feljavított, 66 cellás napelemek 25 év korlátozott garanciával lesznek kaphatóak, ezen időszak alatt gyártó a panelek eredeti teljesítményének 92,5 százalékát biztosítja.

Mindkét modul olyan hátlapi technológián alapul, melynek lényege, hogy a rendszer összeköttetéseit a cellák mögött helyezik el, ezzel növelve a felület napsugárzás-elnyelő képességét. A megoldás a környezeti sérüléseknek, például a mikrorepedéseknek való kitettség kockázatát is csökkenti. A rendszerben az elektródákat szintén hátulra telepítik. Az LG Dél-Koreában, illetve az Egyesült Államokban gyártja saját napelemeit. A vállalat NeON portfóliójába több kereskedelmi termék is tartozik, melyeket folyamatosan fejleszt a cég.

Ajánlott tartalom

Magyarország jó úton halad a napenergiával történő, független áramtermelés felé

Magyarországon a bruttó villamosenergia-felhasználásban az import részaránya évek óta csökken, a függetlenedésben egyre nagyobb szerep jut a napenergiának - közölte az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány pénteken közzétett elemzésében.