Elkészült a legolcsóbb napelem, már csak a gyártás van hátra

Perovszkit napelem cellákat képesek újrahasznosítani izraeli kutatók, amely költséghatékonnyá teszi őket.

Izraeli szakértők egy csoportja olyan módszert dolgozott ki, amelynek segítségével költséghatékonyan lehet újrahasznosítani a perovszkit napelem cellákat. Az eljárás forradalmat hozhat el a napenergia-iparban. A Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársai környezetbarát megoldást találtak a perovszkit napelemek élethosszának növelésére – számol be a The Media Line. A kutatók a cellák egyben tartására fejlesztettek ki egy struktúrát, amely megkönnyíti az elemek kiemelését, illetve cseréjét. Sok szakértő gondolja úgy, hogy a napsugárzásra érzékeny, hatékony és olcsó perovszkit lesz a jövő napelemeinek alapja. Az ásvány előtt még hosszú út áll, problémát jelent például, hogy a perovszkit cellák rendkívül gyorsan roncsolódnak. Az új eljárás fontos előrelépés lehet, hiszen megkönnyítheti a perovszkit panelek felújítását.

Lioz Etgar, a csapat vezetője szerint egészen mostanáig nem találtak módszert a perovszkitek eltávolítására, éppen ezért a cellákat mindig kidobták, ha egyszer elhasználódtak. A szakértő kollégáival a közelmúltban új szerkezetet alakított ki a cellák számára, ami mérföldkő lehet a perovszkit napelemek fejlődésében.

Avi Schneider, az egyetem PhD-hallgatója szerint újításuk titka egy stabil oxidokból álló réteg – az indium-ón-oxidot korábban nem használták hasonló célokra. Az anyag egyszerre funkcionál elektródaként, illetve stabil rétegként, melynek segítségével könnyedén kiemelhetőek a már elhasználódott perovszkitek.

A kutatók úgy gondolják, hogy megoldásuk költséghatékony, és nagyban növelheti a jövő napelemeinek élethosszát. További pozitívum, hogy a rétegek gyorsan, nagy mennyiségben állíthatóak elő szitanyomással. Schneiderék következő célja az, hogy növeljék termelésüket, emellett azon is gondolkoznak, hogy fejlesztésükre alapozva létrehozzanak egy startupot.

A világ sok országához hasonlóan Izraelben is egyre nagyobb szerepet szánnak a megújuló energiának. A jelenlegi cél az, hogy 2030-ra az ország energiaszükségletének 30 százalékát megújuló forrásokból fedezzék, a földrajzi adottságokból kiindulva pedig kézenfekvő, hogy a napenergia domináljon a tervek megvalósításában.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.