Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Elkészült a nógrádmarcali hulladékkezelő központ
Tudj meg többet: Bioenergia

Elkészült a nógrádmarcali hulladékkezelő központ

Megkezdődött a próbaüzem nógrádmarcali hulladékkezelő központban az európai uniós normáknak megfelelő beruházás 106 Nógrád és Pest megyei település összefogásával épült – tájékoztatta Gyenes Szilárd projektvezető hétfőn az MTI-t.

Gyenes Szilárd közölte: hétfőn zajlott a műszaki átadás-átvétel, 28 napon belül hivatalosan is átadják a regionális létesítményt.

A projekt 1,1 milliárd forintból valósult meg, az EU kohéziós alapja 50 százalékban, a környezetvédelmi minisztérium 40, míg az önkormányzati tárca 5 százalékban támogatta. A fennmaradó 5 százalékot a beruházó Északkelet-Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás biztosította.

A beruházás több mint 102 ezer háztartás mintegy 300 ezer lakosát érinti.

Az új hulladékkezelő rendszerben a vegyes települési szilárd hulladékból kiválogatják a termikusan jól hasznosítható hulladékot, leválasztják a fémeket és a szerves anyagok egy részét.

A komposztálóüzem a települési zöldhulladékok kezelését végzi, az előállított komposztot kertekben, parkokban használhatják fel. A hulladéktárolóban keletkező éghető gázokat az üzemviteli épületek fűtésére és melegvíz-ellátására használják majd.

A központ mellett 486 szelektív hulladékgyűjtő sziget és kilenc hulladékudvar is épül, a háztartási veszélyes hulladékokat két, erre a célra kialakított járművel gyűjtik majd be.

Ajánlott tartalom

Miket nem tüzelhetek el a kazánban?

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium.