Elkészült a túrkevei termálkút hasznosító beruházás

Megépült Túrkevén a termálfürdő hőenergiáját és kísérőgázát hasznosító beruházás: zöld energiát állítunk elő a korábban nem hasznosított ártalmas metán gázból.

A Környezet és Energia Operatív Program révén az üvegházhatású gázok kibocsátása közvetlenül és közvetetten is csökken: évi 106 tonnával kevesebb metán jut a légkörbe, míg a teljes szén-dioxid kibocsátás éves szinten 3.471 tonnával csökken. Magyarországnak a nemzetközi klímavédelmi célok mellett a jelentős energiaimport-függőség miatt is változtatnia kell jelenlegi energiastruktúráján, és hatékony helyi zöldenergiák felé kell fordulnia! Hazánk termálvíz-nagyhatalom, de a földből nyert gyógyvizet jellemzően csak a termálfürdőkben, tipikusan gyógyászat és fürdés céljából hasznosítjuk. Megújuló energiaként fűtésre egyelőre sajnos csak elvétve használjuk a termálhőt. A hazai hévízkutak jelentős részéből a termálvíz kinyerése során metán tartalmú kísérőgáz is a felszínre jut. A metán a légkörbe érve nemcsak a légszennyezéshez és a szmog kialakulásához járul hozzá, de erősen üvegházhatású gáz is. Egységnyi metán 21-szer jobban melegíti a klímát, mint ugyanannyi szén-dioxid. Pedig a metán hasznosítható energiahordozó, lényegében földgáz, így a levegőbe kerülése nemcsak üvegházhatású szennyezés, de pazarlás is.

Túrkeve területén a helyi gyógyfürdőt ellátó termálkútból eddig – megfelelő technológia hiányában –  káros metán tartalmú kísérőgáz került a légkörbe. Túrkeve Város Önkormányzatának a KEOP keretén belül megvalósuló beruházása révén a városi termálfürdő a kísérőgázt villamos- és hőenergia előállítására használja fel. A kútból feljövő 74 °C-os termálvizet és a benne oldott gázokat gáztalanító rendszeren keresztül hasznosítjuk. A kinyert metán gázt összegyűjtjük és gázelőkészítő technológián keresztül – gáz hűtés majd nyomásfokozás – eljuttatjuk a két gázmotorhoz. A gáz égetése során a motorok generátorokat hajtanak meg, melyek maximálisan 413 MWh/év elektromos áramot és 12 866 GJ/év hőenergiát termelnek. A keletkező villamosáram részben helyben hasznosul a programba bevont gyógyfürdőt övező létesítményeknél, míg a fennmaradó energiát értékesíti az önkormányzati tulajdonú Gyógyfürdő Nonprofit Kft. A motorok által termelt hőenergia teljes egészében a gyógyfürdő létesítményeinél – apartmanházaknál, ifjúsági szálláshelynél, úszómedencénél és a kemping területén – fűtésként és használati melegvízként hasznosul.

A több mint 125 millió forintból megvalósuló projektet az Új Széchenyi Terv pályázata (KEOP-2009-4.4.0) társfinanszírozta. A beruházásnak köszönhetően évi 106 tonnával kevesebb metán jut a légkörbe, ezzel évi 3.471 tonnányi szén-dioxiddal csökken bolygónk klímájának a terhelése. A beruházás révén új helyi energiaforrás létesül, ami nem utolsó sorban csökkenti a környezeti szennyezést, ezáltal tisztul a környék levegője. A projekt kivitelezése 2012 novemberében indult és 2013. év végétől üzemszerűen működik a kísérőgáz hasznosítása.

Ajánlott tartalom

A szakértő szerint megéri most napelemes rendszert telepíteni

A szakértő a napelemes rendszerek árának emelkedésére számít a következő években.