Elkészült a világ leghosszabb szélturbina-lapátja

Az új prototípus további előnye, hogy könnyű, a nehéz lapátok ugyanis nagyobb terhelésnek vannak kitéve, és erősebb gépházat, tornyot és alapokat tesznek szükségessé.

A Siemens elkészítette az első B75 típusú, 75 méter hosszú szélturbina-lapátokat. Ezekkel a Siemens 6 MW-os offshore turbinájának második prototípusát fogják felszerelni, amelynek felállítására 2012 második felében kerül sor a dániai Osterild-ben, írja a ma.hu. A 75 méteres Quantum lapátot nagy stabilitása mellett viszonylag alacsony súlya jellemzi. Speciális profiljának köszönhetően a legkülönfélébb szélsebességek mellett is optimális teljesítmény érhető el vele. A hagyományos gyártási mód mellett ugyanennek a lapátnak 25-50%-kal nagyobb lenne a súlya. A nehéz lapátok nagyobb terhelésnek vannak kitéve, és erősebb gépházat, tornyot és alapokat tesznek szükségessé. A B75-ös lapátok, tökéletesített profiljuk és alacsonyabb súlyuk által, olcsóbbá teszik a szélenergiából termelt elektromos energiát.

siemens

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.