Elkészült az átlátszó napelem

Az UCLA kutatói akár ablakok készítésére is alkalmas, átlátszó napelemet fejlesztettek ki.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatóinak sikerült elérni, hogy a napenergia hasznosítására szolgáló panel átlátszó maradjon; a felfedezés kiválóan alkalmas lehet arra, hogy idővel az otthonok ablakai is kivegyék a részüket az elektromos kütyük számára szükséges áram előállításából, írja a geeks.hu. Az egyetem kutatói üveg helyett egy újfajta polimert, elektromos vezetőként pedig ezüst nanovezetéket és titánium-dioxid részecskéket használtak a napelem elkészítése során, amelynek egyedi tulajdonsága, hogy nem látható fényt, hanem (majdnem) infra tartományba eső fényt alakít át elektromos árammá; ennek köszönhetően a prototípus fényáteresztő képessége igen magas, 70 százalék. A megoldás további előnye, hogy az üveg helyett használt polimer (ami gyakorlatilag műanyagként viselkedik) könnyűvé és hajlékonnyá teszi a paneleket, ráadásul a gyártási költségek is alacsonyan tarthatók vele.
napelem

A kutatók reményei szerint idővel még a hordozható készülékek kijelzője elé is kerülhet a napelemből – egyelőre viszont a 70 százalékos fényáteresztő képesség nem tűnik elég jónak ahhoz, hogy a fényt valamennyire szintén blokkoló érintőpanel elé még egy újabb réteget vigyenek fel a gyártók, egy mobiltelefon akkumulátortöltöttségének szinten tartásához egy kijelzőnyi felület amúgy sem elegendő. Főleg, hogy jelenleg az átlátszó panel hatékonysága 4 százalék körüli, míg a hagyományos (üveg) napelemek közül a legjobbak 20 százalék körüli mutatóval rendelkeznek.
Természetesen nem az UCLA az első olyan intézmény, amely átlátszó napelemet fejlesztett ki, azonban a korábbi megoldások fényáteresztő képessége és/vagy hatékonysága sokkal gyengébb volt, így az első értékelhető fejlesztés mindenképpen a Kaliforniai Egyetem nevéhez fűződik. Az alacsony hatékonyság miatt egyelőre nem várható gyakorlati alkalmazás, a start viszont mindenképpen biztató.

Ajánlott tartalom

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. 1 m2 es felületen:Kb 40 watt leadás csúcsidőszakban.
    legalább olcsó lesz,és tartós is remélem

  2. vagy még kevesebb, mivel az ablakok általában függőlegesek…