Elkezdett szétesni a Petermann-gleccserről levált jéghegy

Grönland északnyugati partjai mentén elkezdett darabokra esni egy óriási jéghegy.

A hatalmas jégtömb (PII-2012) eredetileg a Petermann-gleccser részét képezte, azonban júliusban az úgynevezett borjadzási folyamat során levált róla.  Július végére a Manhattan méretű jéghegy majdnem elérte a Nares-szorosra (a Grönlandot Kanadától elválasztó keskeny óceáni sáv) nyíló fjord torkolatát. Jelenleg már a szorosban jár és több nagy darabra kezdett szétesni, amelyek a későbbiekben veszélyeztethetik az arra haladó hajókat. A NASA Terra műholdja készítette a természetes színű fotót a jéghegyről szeptember 13-án. A felvételen a fő jéghegy és két kisebb töredék látszik. A jégtömb a Petermann-gleccser egyik hasadéka mentén alakult ki, amely jó néhány éve látható volt a műholdas képeken. A grönlandi jégtakarót tarkító Petermann-gleccser és más jégfolyamok egyfajta lassú szállítószalaghoz hasonlítanak. A fagyott sziget szívéből a tenger felé szállítják a jeget, és ott ehhez hasonló óriási jéghegyeket hoznak létre.

Ajánlott tartalom

A kiadott építési engedélyek száma nőtt, a megkezdett lakóingatlan-építések száma csökkent az Egyesült Államokban augusztusban

Augusztusban a kiadott építési engedélyek száma nőtt, míg a megkezdett lakóingatlan-építések száma csökkent az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau keddi jelentése alapján.