Elkezdődött a Nabucco gázvezeték zöldhatósági engedélyezése

Megkezdte a zöldhatóság a Nabucco gázvezeték engedélyezését; mivel a projekt több hatóság illetékességi területét érinti, az eljárást párhuzamosan négy magyarországi környezetvédelmi felügyelőség folytatja le – tájékoztatta az MTI-t a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója.

Zay Andrea az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a zöldhatóságok adják ki a gázvezeték megépítéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyt, és a beruházásokhoz kapcsolódó vízimunkákra és vízilétesítményekre a vízjogi létesítési és üzemeltetési engedélyt. Hozzátette: a felügyelőség a Nabucco környezetre gyakorolt hatásait valamennyi környezetvédelmi szakterületen vizsgálja, így az eljárás során a hulladékgazdálkodás, levegőtisztaság-védelem, földtani közeg védelem, felszíni- és felszín alatti vízvédelem, zaj- és rezgés elleni védelem területén, továbbá a táj- és természetvédelemi, valamint vízgazdálkodási szakkérdéseket vizsgálnak. A műszaki biztonsági előírások ellenőrzése nem tartozik a zöldhatóság hatáskörébe, és a székesfehérvári felügyelőségen országhatáron átnyúló környezeti hatásokat sem vizsgálnak. Zay Andrea tájékoztatása szerint a gázvezeték megépítésének környezeti hatástanulmányát a jogszabályoknak megfelelően az Olajterv Zrt. nyújtotta be a felügyelőségre, a Nabuccoról áprilisban tartanak közmeghallgatást Székesfehérváron.

A gázvezeték magyarországi szakasza összesen 383 kilométer hosszan, átlósan szeli át az országot, a Közép-Dunántúlon összesen húsz települést érintve – áll a felügyelőségnek az eljárás megindításáról szóló közleményében. A teljes magyarországi szakaszon 10 szakaszolóállomás és 3 elvételi pont, valamint a kilépési pontnál mérőállomás épül. A felügyelőség illetékességi területén Adony és Lovászpatona településeken alakítanak ki egy-egy elvételi pontot, Adony, Lovászpatona, Zámoly, Seregélyes települések területén pedig szakaszolóállomások létesülnek.
A Nabucco az elképzelések szerint a Kaszpi-tenger térségéből Nyugat-Európába szállít majd földgázt. A 3.300 kilométer hosszú vezeték Törökországból indulna, és Bulgárián, Románián, valamint Magyarországon áthaladva az ausztriai Baumgartennél végződne; a projekt megvalósítására hat cég, köztük a magyar Mol Nyrt. konzorciumot alapított. A vezeték lefektetése a menetrend szerint 2012-ben kezdődik, és a gázszállítás 2015-ben indulhat meg. A Nabucco 31 milliárd köbméteres kapacitása nagyjából a kétszerese Magyarország éves földgázfogyasztásának.

Ajánlott tartalom

Az E.ON Hungária 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít

Az E.ON Hungária csoport 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít, ennek felét saját forrásból finanszírozza, másik felét pedig az uniós Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz programból (RRF) származó támogatásból, amelyet a magyar kormány előfinanszíroz - jelentette be az E.ON Hungária csoport hálózatokért felelős vezérigazgató-helyettese a vállalat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.