Elkezdődött a Nabucco gázvezeték zöldhatósági engedélyezése

Megkezdte a zöldhatóság a Nabucco gázvezeték engedélyezését; mivel a projekt több hatóság illetékességi területét érinti, az eljárást párhuzamosan négy magyarországi környezetvédelmi felügyelőség folytatja le – tájékoztatta az MTI-t a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója.

Zay Andrea az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a zöldhatóságok adják ki a gázvezeték megépítéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyt, és a beruházásokhoz kapcsolódó vízimunkákra és vízilétesítményekre a vízjogi létesítési és üzemeltetési engedélyt. Hozzátette: a felügyelőség a Nabucco környezetre gyakorolt hatásait valamennyi környezetvédelmi szakterületen vizsgálja, így az eljárás során a hulladékgazdálkodás, levegőtisztaság-védelem, földtani közeg védelem, felszíni- és felszín alatti vízvédelem, zaj- és rezgés elleni védelem területén, továbbá a táj- és természetvédelemi, valamint vízgazdálkodási szakkérdéseket vizsgálnak. A műszaki biztonsági előírások ellenőrzése nem tartozik a zöldhatóság hatáskörébe, és a székesfehérvári felügyelőségen országhatáron átnyúló környezeti hatásokat sem vizsgálnak. Zay Andrea tájékoztatása szerint a gázvezeték megépítésének környezeti hatástanulmányát a jogszabályoknak megfelelően az Olajterv Zrt. nyújtotta be a felügyelőségre, a Nabuccoról áprilisban tartanak közmeghallgatást Székesfehérváron.

A gázvezeték magyarországi szakasza összesen 383 kilométer hosszan, átlósan szeli át az országot, a Közép-Dunántúlon összesen húsz települést érintve – áll a felügyelőségnek az eljárás megindításáról szóló közleményében. A teljes magyarországi szakaszon 10 szakaszolóállomás és 3 elvételi pont, valamint a kilépési pontnál mérőállomás épül. A felügyelőség illetékességi területén Adony és Lovászpatona településeken alakítanak ki egy-egy elvételi pontot, Adony, Lovászpatona, Zámoly, Seregélyes települések területén pedig szakaszolóállomások létesülnek.
A Nabucco az elképzelések szerint a Kaszpi-tenger térségéből Nyugat-Európába szállít majd földgázt. A 3.300 kilométer hosszú vezeték Törökországból indulna, és Bulgárián, Románián, valamint Magyarországon áthaladva az ausztriai Baumgartennél végződne; a projekt megvalósítására hat cég, köztük a magyar Mol Nyrt. konzorciumot alapított. A vezeték lefektetése a menetrend szerint 2012-ben kezdődik, és a gázszállítás 2015-ben indulhat meg. A Nabucco 31 milliárd köbméteres kapacitása nagyjából a kétszerese Magyarország éves földgázfogyasztásának.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.