Víz alá kerülhet a klímaváltozás miatt három nagy afrikai kikötőváros, Alexandria, Fokváros és a nigériai Lagos, a kontinens legsűrűbben lakott városa.

Elmoshatja a klímaváltozás Afrika legsűrűbben lakott városát

Víz alá kerülhet a klímaváltozás miatt három nagy afrikai kikötőváros, Alexandria, Fokváros és a nigériai Lagos, a kontinens legsűrűbben lakott városa.

Tudósok szerint a tengerszint kismértékű emelkedése is milliókat tehet földönfutóvá több afrikai országban. A tengerparti nagyvárosok az egyre hevesebb tengeri viharok ellen sem tudnak hatékonyan védekezni, és gyakran még a legutóbbi vihar okozta károk helyreállításán dolgoznak, amikor lecsap a következő – mondta Geoff Brundrit, a nemzetközi óceánmegfigyelő szolgálat (GOOS) munkatársa egy fokvárosi konferencián.

“A katasztrófaveszély akkor nagy, amikor emelkedik a természeti csapás bekövetkeztének valószínűsége, a védettség mértéke csekély, a következmények elhárítására való képesség pedig erősen korlátozott” – mondta Geoff Brundrit.

Afrika számos térségében éppen ez a helyzet. Különösen veszélyeztetett például Lagos, ahol több mint 15 millióan élnek egy szűk területen a tenger és egy tó között – mondta a szakértő. A kontinens legsűrűbben lakott városában minden talpalatnyi helyen lakik valaki, közvetlenül a parton is, ahol már több utca víz alá került. A belső kerületekből is elnyelhet nagy részeket a tenger, “a kormányt viszont a védekezés helyett a városfejlesztés, új negyedek építése érdekli” – mondta Geoff Brundit. “Az alkalmazkodás nehéz és költséges feladat, de nagyon sürgető. Azonnal építési korlátozást kell bevezetni a partvonal mentén, hogy legyen ütközőzóna a tenger és a települések között.”

Ajánlott tartalom

Egy fa adhatja a műanyag alternatíváját

A taraguminak számos kimagasló tulajdonsága van, többek között csomagolásokban hasznosíthatnák.