Elnézést kér az indonéz elnök a gigantikus füstfelhő miatt

Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök elnézést kért a szomszédos Malajziától és Szingapúrtól, ahol sűrű szmog képződött a szumátrai erdőtüzek miatt. “A mi felelősségünk megbirkózni a problémával” – ismerte el a felelősséget az indonéz elnök, és azt ígérte, alaposan kivizsgálják a tüzek okát.

A gyanú szerint tarlótüzek szabadulhattak el Indonéziában, és a meggyulladt növényzetból felszálló óriási füstfelhő átsodródott a két világváros, Kuala Lumpur és Szingapúr fölé. A maláj főváros teljesen megbénult: a szmog miatt szükségállapotot hirdettek ki, a BBC azt írja, az iskolák is bezártak. Vasárnap a légszennyezettség szintje 16 éves rekordot döntött meg: Kuala Lumpur levegője olyan rossz minőségű, hogy belélegzése az idősek és a betegek számára már életveszélyt jelent.

Az Index Kuala Lumpurban tartózkodó munkatársa tegnap délután elhagyta a várost, de előtte még beszámolt a füstről: “borzasztó volt, nincs oxigén, fullasztó a levegő, émelyítő füstszagot érezni. Forróság van, de nem látni a Napot.” Állítása szerint még az orvosi maszk sem segít a lélegzésben, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.