Elnyeli a víz az eszkimók faluját

Alig több, mint tíz éve van hátra Kivalina településnek: a Bering-tenger elmossa az alaszkai inuit falu szigetét.

Négyszáz inuit őslakosnak ad otthont az alaszkai Kivalina falu, s ők négyszázan lehetnek Amerika első klímamenekültjei. Az Alaszka nyugati partjaival párhuzamosan futó, keskeny kis szigetüket ugyanis szép lassan elmossa a Bering-tenger. A szigetet generációkon át a jég védte meg a viharos tengertől, ám az utóbbi két évtizedben a sarkvidéki jégtakaró visszahúzódása miatt a parti hullámok egyre nagyobb károkat okoznak (ez a pusztítás az abrázió). Az amúgy is keskeny sziget így egyre jobban összemegy, írja a BBC.

2008-ban az amerikai hadsereg mérnöki egysége védőfalat húzott a falu nyílt víz felé eső partján, ám ez csak ideiglenes megoldásnak bizonyult, két évvel ezelőtt ugyanis egy nagy vihar miatt egyszer már ki kellett telepíteni a lakosokat. A mérnökök legfrissebb számításai szerint pedig 2025-re lakhatatlanná válhat a sziget. Az amerikai kormányzat becslései szerint 400 millió dollárba kerülne a teljes falu áttelepítése egy közeli, magasabban fekvő területre, ám egyelőre nem tudni, hogy lesz-e rá pénz. Kivalina helyzete nem egyedi, több part menti inuit település van Alaszkában, amelyet hasonló veszély fenyeget, írja az origo.hu.

Ajánlott tartalom

A műanyagszennyezés csökkentése érdekében reformokat javasolnak

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, így egyre több műanyag kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre - derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából, amelyben a szakemberek egy átfogó, nemzetközi műanyag-korlátozási egyezmény megkötését szorgalmazzák.