Élő adás a sasfészekből

Eddig soha nem látott felvételekkel örvendeztetik meg a természetvédők az élő adások rajongóit.

Néhány órája egyenesben csodálhattuk meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén élő parlagi sasok családi életét, és szurkolhatunk azért, hogy minden fióka épségben kirepüljön. A fiókákon még látszanak a pehelytollak, amit hamarosan felvált a felnőttkori, repülésre alkalmas tollazat. Aki meg akar ismerkedni a parlagi sas családdal, az jobban teszi, ha siet, mert a szakértők szerint néhány héten belül már megkezdődhetnek az első szárnypróbálgatások.

Elképesztő mennyiségű munka, sok türelem és tapasztalat, és egy nagy adag szerencse kellett ahhoz, hogy a parlagi sasos közvetítés végre megvalósuljon. Egy rendkívül óvatos madárról van szó: még a számára kialakított téli etetőn is ritka vendég, az pedig igazi rejtély, hogy a territóriumán található fészkek közül éppen melyiket foglalja el. Így történhetett, hogy az egyik fészek mellé szerelt kamera parlagi sasok helyett vörös vércsék fészkelését közvetíti, immár hónapok óta. Igaz, költésüknél fordulatosabb családi drámát elképzelni is nehéz lett volna: a vércsék első fészekalját a kamerák szeme láttára dúlta fel egy nyest, most a második költésből született, pehelytollas fiókák cseperedését követhetjük élőben. A parlagi sasok valamivel arrébb, egy nyárfán költöttek.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának felügyelete mellett tegnap gyűrűztünk meg három fiókát. A rövid és problémamentes beavatkozás ideje alatt az őrszolgálatnak és a természetfilmeseknek sikerült a szomszédos fán egy kamerát üzembe. A madarakat nem zavarja a kamera és a természetvédők is biztosak abban, hogy a költés zavartalanul folytatódhat. A sasfészek-kamera éjjel-nappal működik, így a természetvédők állandóan szemmel tudják tartani a madarakat.

Ajánlott tartalom

BKK: létrejött a pesti nagykörúti kerékpársávok folytatása Budán

Budán az Irinyi József utcában és az Október huszonharmadika utcában létrejött a pesti nagykörúti kerékpársávok folytatása - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).