Élő bolygó jelentés: sokkal kevesebb lett az állat és több az ember az elmúlt 40 évben

Sokkal kevesebb lett az állat és több az ember az elmúlt 40 évben a Természetvédelmi Világalap (WWF) Élő bolygó jelentése (Living Planet Report) szerint – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Az Élő bolygó jelentés szerint drasztikus mértékben csökkentek az állatfajok populációi. A Földön élő gerinces fajok populációi 58 százalékos, a szárazföldi populációk 38 százalékos, míg az édesvizekben megfigyelt populációk 81 százalékos csökkenést mutatnak az 1970-es adatokhoz képest – hangzott el a műsorban.

Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője elmondta: az élő bolygó index – amelyet a WWF 18 éve vizsgál – a változás átlagos ütemét mutatja, nem egyenlő az állatok egyedszámának eltűnésével, hanem a populációk méretének csökkenését jelenti. Több mint 3 ezer forráson alapul a jelentés, amelyet kétévente adnak ki, és az 1970-es adatokhoz viszonyítanak. A jelenlegi jelentés 2012-ig vizsgálja az adatokat és csaknem 300 hiteles kutatási jelentésre támaszkodik, hat szervezet munkáját mutatja – tette hozzá. Kiemelte: 58 százalékos a visszaesés több mint 14 ezer populáció vizsgálatánál ez azt jelenti, hogy 58 százaléka tűnt el ezeknek az állatoknak. Ez a tendencia, ha nem változtatunk a csökkenés mértékén, akkor 2020-ra elérheti a 67 százalékot – hangsúlyozta.

Mint mondta, az 1950-es évektől a népességnövekedéssel párhuzamosan nőtt a széndioxid-kibocsátás, a műtárgya használat akkor indult el, a tengeri halászat és az esőerdők irtása akkor öltött drasztikus méreteket. Az ökológiai lábnyomunk – vagyis mindaz az emberi tevékenység, amelynek erőforrás-igényei vannak – az 1970-es években lépte át azt a pontot, amely óta már úgy használjuk ezeket az erőforrásokat, hogy azok nem képesek megújulni – figyelmeztetett. Hangsúlyozta: a jelentés megmutatja azt is, hogy mik lehetnek a megoldási lehetőségek. A jelenleg létező gyakorlatok, hatalmi- és intézményrendszerek nem felelnek meg a fenntartható jövőnek, így nem biztosított az unokáink, de még a gyerekeink jövője sem az erőforrások terén. “Márpedig a világgazdaságunk a természeti erőforrásokra épül, és az emberek jóléte és egészsége szintúgy” – hangoztatta. “Egyfelől a vállalatok felelősége hatalmas, ugyanakkor kormányszinten kellenek elköteleződések ahhoz, hogy pozitív változást el tudjunk indítani. De mi magunk, egyének is hozzájárulunk ahhoz, hogy tudatos, fenntartható keresletet teremtsünk meg” – hangsúlyozta.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.