Élő fát használtak áramforrásként

A Washingtoni Egyetem kutatói olyan áramkört fejlesztettek ki, amely rendkívül szokatlan áramforrást használ: egy fát. A bemeneti feszültség csupán a millivolt tartományban mozog, de az áramkör különleges kialakításának köszönhetően elegendőnek bizonyul.

A Der Standard című osztrák lap internetes kiadása  (www.derstandard.at) szerint a kutatók eredményeikről a Transactions on Nanotechnology című szaklap soron következő számában adnak hírt. Állítólag ez az első, szakértői szintű publikáció arról, hogy valaki eszközt üzemeltet fába dugott elektródák segítségével.

Babak Parviz, a Washingtoni Egyetem elektrotechnika-professzora úgy véli, hogy a fák a jövőben elegendő áramot tudnának termelni bizonyos nanoelektronikus eszközök számára. Elmondása szerint az egyetem területén található juharfa párszáz millivoltig (mV) terjedő feszültséget képes előállítani. Hogy használhatóvá tegyék a csekélyke bemeneti feszültséget, a mérnökök kifejlesztettek egy átalakító berendezést, amely a 20 mV-tól kezdődő bemeneti feszültségeket 1,1 Voltos kimeneti feszültséggé képes konvertálni. Ez még mindig kevesebb, mint egy gombelem névleges feszültsége, de a létrehozott áramkör építőelemei csupán 130 nanométeresek, közepes fogyasztásuk pedig tíz nanowatt körül alakul.

A professzor leszögezte, hogy a fa által keltett feszültséggel és árammal hétköznapi elektronikai eszközök nem üzemeltethetők, de speciális, energiatakarékos nanotechnológiai berendezések hasznot húzhatnak belőle. Elképzelhető lenne például egy afféle faszenzor, amely a környezeti körülményekről adhatna hírt vagy erdőtüzeket fedezhetne fel. A jel még a fa egészségi állapotáról is tájékoztathatna.

Közlése szerint még nem pontosan tisztázott, hogyan keletkezik a feszültség. Úgy tűnik, hogy a fákban – az emberi testhez hasonlóan – jelközvetítés megy végbe, csupán lassabban.url

Ajánlott tartalom

Biodiverzitás nélkül nincs fenntarthatóság

Biodiverzitás nélkül nincs fenntarthatóság, de nincs számunkra haza sem - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerdán a Pest vármegyei Tápiószelén a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK) új épületének átadásán.