Élő HD videón mutatja a Földet a Nemzetközi Űrállomás

HD minőségű adás sugárzására alkalmas kamerákat szerelt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a NASA, az adás egész nap követhető.

A High Definition Earth Viewing, azaz nagyfelbontású Föld-néző kamerákat április 30-án szerelték fel az űrállomás Európai Űrügynökséghez tartozó Columbus moduljára az űrhajósok. A Földre irányított kamerák az ISS külső burkolatán, az űrbéli nyomást és hőmérsékletet kibíró dobozokban vannak.

Ha a Föld helyett feketeséget lát, akkor az űrállomás éppen nem a bolygó napos oldalán tartózkodik. Ha szürke a kép, akkor vagy épp váltás van a kamerák között, vagy valamiért átmenetileg megszakadt a kommunikáció az ISS-el. Ha pedig nem hall hangot, akkor ne csodálkozzon, a videó alatt nincs audio sáv. A NASA azt tanácsolja: mindenki indítsa el saját kedvenc zenéjét, és úgy csodálja a Földet.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.