Előbb jönnek a hidrogén autók

A vártnál egy ével korábban, már 2014-től megkezdi a Daimler a hidrogénüzemű, üzemanyagcellás gépjárművek sorozatgyártását – jelentette be szerdán este az igazgatóság elnöke.

A Kecskeméten Mercedes autógyárat létesítő stuttgarti vállalat egyelőre kis szériában gyárt hidrogén üzemű járműveket, és összesen 200 elkészítését tervezi. Az első példányokat már leszállították a német, amerikai és norvég megrendelőknek. Folyamatban van az üzemanyagtöltő állomások kiépítése is. Jelenleg 30 ilyen töltőállomás található Németországban, szakértők szerint a széleskörű ellátáshoz ezer ilyen létesítményre lenne szükség. Egy kút kiépítése egymillió euróba kerül a Daimler számításai szerint. A világon jelenleg 200 hidrogéntöltő állomás található.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.