A párzástól a fiókák kiröppenéséig végigkövethető a kerecsensólymok élete a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. és a Magyar Madártani és a Természetvédelmi Egyesület (MME) együttműködésének köszönhetően.

Élőben követhető a “vércse valóságshow”

A párzástól a fiókák kiröppenéséig végigkövethető a kerecsensólymok élete a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. és a Magyar Madártani és a Természetvédelmi Egyesület (MME) együttműködésének köszönhetően.

A LIFE+ program keretében a MAVIR weboldalán keddtől bárki rákattinthat a megfigyelés linkjére, ahol nemcsak az élő adást követheti majd, de megnézheti a legfontosabb események heti összefoglalóját és elolvashatja a ragadozómadár-védelemmel kapcsolatos információkat is – tájékoztatták a szervezetek az MTI-t. A szervezők szeretnék a közösségi oldalakon is láthatóvá tenni a madarak életét. Terveik között szerepel egy névadási pályázat meghirdetése is, amelynek révén a nagyközönség szavazhat majd a fiókák elnevezésére, a nyertesek pedig részt vehetnek a fiókák meggyűrűzésében. A villamos szakemberek és a madárvédők évtizedek óta azon dolgoznak, hogy minél biztonságosabb legyen a madarak számára az elektromos hálózat: újabb és újabb madárbarát eszközöket és megoldásokat dolgoznak ki, például műfészkeket telepítenek, hogy a madarak az oszlop biztonságos részére költözzenek – a vércse valóságshow is egy ilyen összkomfortos, bekamerázott fészekben zajlik.

 
    A vércse valóságshow-t a program kivitelezői szerdán bemutatják az MME és nemzetközi ernyőszervezete, a BirdLife International által szervezett, Elektromos távvezetékek és madárpusztulás Európában című konferenciáján. A találkozón 29 ország 120 szakembere vesz részt. A konferencia a soros magyar EU-elnökség hivatalos programjának a része, amelyen az Európai Bizottság, a tagállamok civil és állami természetvédelmi szervezetei, valamint európai villamosenergia-ipari vállalatok képviselői vesznek részt.

Ajánlott tartalom

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének 2035 utáni betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.