Élőben követjük a hazatérő fehér gólyákat

Más madarak mellett 12 fehér gólyára került még korábban műholdas jeladó, útjukat folyamatosan a nyomon lehet követni a www.sattelitetracking.eu honlap interaktív térképén, valamint a projekt blogján.

A gólyák nyomkövetése a vonulási útvonalak jobb megismerése mellett lehetővé teszi a legfontosabb vonulási útvonalak és telelőterületek, valamint az ott jelentkező veszélyeztető tényezők azonosítását is. A tavaly megjelölt gólyák sérülten vagy legyengülve befogott, majd megerősödött és később elengedhetővé vált példányok, így megjelölésükkel információ szerezhető arról is, hogy az így visszavadított gólyákra milyen speciális veszélyek leselkednek. A műholdas jeladóval felszerelt gólyák változatos útvonalakon jutottak el telelőterületeikre. A hagyományos afrikai tájak mellett néhányan csak a Mediterráneumig vándoroltak, pár példány pedig hazai tájakon kísérelt meg áttelelni. A követés „Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával zajló „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” című projekt keretében valósul meg.

Ajánlott tartalom

10-ből 6 autót kitiltanának Budapest útjairól

Ne az ötletelés, hanem a szakmai szempontok vezéreljék a fővárosi vezetést a döntéshozatalban, és vegyék figyelembe az autósok érdekeit is - kéri a Magyar Autóklub (MAK) arra reagálva, hogy Ámon Ada, a főváros klíma- és környezetügyi főosztályvezetője egy podcast műsorban azt mondta, minden tíz évnél idősebb autót ki kell tiltani a fővárosból.