Élőhely-rekonstrukció a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

Befejeződéséhez közeledik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) közel 600 millió forintos, európai uniós forrásból megvalósuló projektje, amely a Közép-Magyarországi Régió déli részének két legjelentősebb vizes élőhelyén biztosítja a természeti értékek hosszú távú megőrzését – tájékoztatta Halász Ferenc kommunikációs referens szerdán az MTI-t.

A fejlesztés keretében az ócsai Öregturján és a nagykátai-farmosi Hajta-mente, valamint a Sas-hegy és a Turai legelő vizes élőhelyein összesen 35 vízkormányzó-vízpótló műtárgyat hoztak létre, illetve újítottak fel, 43 hektárnyi területen létesítettek vagy állítottak helyre nyílt vízfelületeket – mondta el az igazgatóság munkatársa. Hozzátette: az élőhely-rekonstrukció 1210 hektár területet érintett, s a program keretében a DINPI 34 és fél hektár területet is vásárolt.     Halász Ferenc rámutatott: a beruházásnak ugyancsak kiemelt célja volt az invazív (nem őshonos) növényfajok visszaszorítása, továbbá a természetvédelmi szempontból káros hatások felszámolása. A munkálatok során több mint 10 ezer köbméter iszapdepóniát és egyéb hulladékot távolítottak el, de erdő-átalakításokat és -rekonstrukciókat is végeztek. A konkrét feladatok mellett a projekt jelentős eleme volt a szemléletformálás – hívta fel a figyelmet a kommunikációs referens. Ennek érdekében egyebek között önkénteseket alkalmaztak, tanösvényeket újítottak fel, kiadványokat készítettek, és egy különleges információs pont is létesült a Sas-hegyen.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.