Élőlánc Magyarországért: vízlépcsők az Új Széchenyi Tervben

Az Új Széchenyi Tervben a kormány gazdasági programja “célszerűnek tartja” a “Duna többlépcsős duzzasztásának megkezdését”, illetve általában a “nagyobb duzzasztóművek” építését – hívja fel a figyelmet az Élőlánc Magyarországért zöld párt elnöksége, és ezt az álláspontot “megdöbbentőnek” nevezi a kormány eddig hangoztatott ígéretei után.

A parlamenten kívüli párt kedden közölte: felhívással fordul a kormányhoz az ügyben, mivel a vízlépcsős tervek “homlokegyenest ellenkezőek” a Fidesz-KDNP húsz éve folyamatosan hangoztatott álláspontjával, a pártszövetség választási ígéreteivel, illetve az elmúlt hónapokban a nyilvánosság előtt tett kormányzati ígéretekkel.
Az Élőlánc felszólítja a kormányt, hogy nyilatkozzék: a Duna – az MSZP/SZDSZ által is többször előirányzott – duzzasztása immár hivatalos kormányprogrammá emelkedett-e, vagy “szűk lobbi érdekekkel szorosan összefonódott kormányzati technokraták magánakciója” lepleződött le.
Követelik továbbá, hogy a kormány mondjon le a duzzasztóművek építéséről, és ezt tegye egyértelművé a Széchenyi-tervben.

A duzzasztásra vonatkozó célkitűzéseket a kormány a Széchenyi Terv egyeztetési folyamatában nem tárta a nyilvánosság elé, társadalmi vita nem folyt róluk, nem élvezik a társadalom többségének támogatását. A Széchenyi Terv vízépítési célkitűzései figyelmen kívül hagyják a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának a közelmúltban tett ajánlásait is – hívja fel a figyelmet az “ökopárt”.
Az Élőlánc közleményében emlékeztet: a “zöld” ombudsman 2010. októberében felhívta a kormányt és az önkormányzatokat a Duna-völgy jövőjének rendszerszintű átgondolására és tervezésére, a Duna-stratégia keretében előirányzott egyes projektek fenntarthatóságának biztosítására, és a párhuzamosan rendelkezésre álló ökoszisztéma-szolgáltatások lehető legteljesebb megőrzésére. Ennek érdekében a leromlott vagy eltűnőben lévő szolgáltatásokat rehabilitálni kell. Az esetleg egymást kizáró szolgáltatások közül mindenkor a megújulót kell megtartani, és a nem-megújulóról kell lemondani.  A jelen és jövő nemzedékek érdekeit leginkább folyóink sokoldalúságának megőrzése szolgálja – hangsúlyozzák a közleményben.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit