Elönti a partvidéket a tenger?

A gyorsan emelkedő tengerszint 2050-re ezerháromszáz települést fenyeget elöntéssel a kínai partvidéken – figyelmeztet az új kínai kormányzati jelentés.

A tengerszint alakulásáról szóló 2011. évi jelentés szerint – amelynek frissített változatát a napokban tette közzé az állami oceanográfiai hivatal – 1980 óta a vízszint Kína partjainál évente 2,7 milliméterrel emelkedett, gyorsabban, mint a világátlag. Az előrejelzések szerint 2050-ig a tengerszint 145-200 milliméterrel emelkedhet meg, ez a partvidék alacsonyabban fekvő részein 87 ezer négyzetkilométeres területet érinthet. Mint a kormányzati jelentés rámutat, a part menti régióban végzett fokozott emberi tevékenység, például a felhőkarcolók építése vagy a talajvizek túlzott felhasználása szintén elősegíti a tengerszínt emelkedését. A növekvő vízszint súlyosbítja a természeti katasztrófákat – a felhőszakadásokat, az ország délkeleti részét sújtó viharokat vagy a sós víz beömlése okozta károkat a dagályhullámmal a Jangce és a Csucsiang folyók torkolatában.

Ajánlott tartalom

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra kaszáláskor

A mezőgazdasági kaszálási munkák során fokozottan ügyelni kell az őzgidák és az egyéb vadászható, valamint védett fajok védelmére - hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) keddi közös közleményében.