Előrejelzik a klímaváltozást

A világgazdaság évente 100 milliárd dollárral csökkenthetné a klímaváltozással összefüggő károkat, ha az e tekintetben legsebezhetőbb országokat előrejelző rendszerrel segítenék felkészülni az természeti csapásokra – javasolja az ENSZ egy szakértői testülete.

A “klímaszolgálatok” felállítását a szakértők egy évi 75 millió dollár adminisztratív költségű ENSZ-szervezet vagy program keretében képzelik el, amely a trópusi ciklonok, viharok, áradások és aszályok előrejelzésével foglalkozna. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint a program illetve testület felállítását fejlesztési segélyekből lehetne finanszírozni. A 2009-es klímavédelmi konferencián megállapítottak szerint az utóbbi évtizedek természeti katasztrófáinak 90 százaléka az időjárás, illetve a klíma változásával függ össze.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.