Eloszlatjuk a passzívház mítoszait 1. rész

Rengeteg mítosz kering a passzívházakkal kapcsolatban a neten és szóbeszédekben. Most ezeket próbáljuk meg helyre rakni.

1. Nem tudja kinyitni az ablakot egy passzívházban.
A Passzívház Intézet előírásai alapján minden passzívház rendelkezik ablakokkal, melyeket ki lehet nyitni. A műszaki szellőztetőrendszer friss levegőt hoz, így soha nem lesz áporodott levegő a házban, akkor sem, ha az ablakokat hosszabb ideig, például hideg esős időben nem nyitja ki. Ez, a megfelelő szellőzési rendszer hiányzik a nagy épületekből, sőt, még az újakból is (ezért javasoljuk a szellőztető rendszereket) Igen, ki lehet nyitni az ablakokat!

2. A gépi szellőzés miatt huzat van.
Az élettér szellőzése épp olyan mennyiségben „szellőztet”, amennyire szükség van az első osztályú beltéri levegő minőségéhez. Ez csak a friss levegő (általában nincs visszatérő levegő – ez eléggé eltér az Amerikai Egyesült Államokban, a légkondicionáláshoz használt mechanikus rendszerektől – sokkal, de sokkal alacsonyabb a levegőáramlás). A legjobb, ha a levegő kivezetését belmagasság szinten építik, és így kis távolságból (például 30 cm) a légáramlás nem lesz érzékelhető, ennek okán nem is fog huzatot érezni a passzív házban. (Természetesen légmentesíteni is szükséges -, és a szigetelésnek is elég jónak kell lennie, hogy elkerülhető legyen a szabad konvekció a túl magas a hőmérséklet különbségek okán.)

passzív ház

3. A passzívházban nincs fűtés.
A szabály szerint a passzívháznak mindösszesen egy kicsi fűtéstelepítésre van szüksége. Egy akkorára, ami annyira nem mérvadó, és egyáltalán nem is drága. Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy „nullafűtésű energiaház”. De a fennmaradó fűtés energiaszükséglete olyan kicsi, hogy nem fáj sem a pénztárcánknak, sem a környezetnek. Átlagban kevesebb, mint 10 százalék, amelyet a meglévő épületek felhasználnak. Igen, egy passzívháznak (általában) van fűtése.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.