Először adták ki a legmagasabb fokozatú riasztást Belgiumban hőhullám miatt

Története során először adta ki a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást a belga meteorológiai szolgálat (IRM) szerdán az országot sújtó hőhullám miatt.

Belgium egyes részein a napokban 38-40 Celsius-fokos hőmérséklet is várható. A rendszer húsz évvel ezelőtti bevezetése óta most először váltották narancsról vörösre a készültséget. David Dehenauw, a szolgálat vezetője később bejelentette, hogy 38,9 Celsius-fokot mértek az ország délkeleti részén szerda délután, s ezzel épp megdőlt a 38,8 Celsius-fokos melegrekord, amelyet tavaly nyáron regisztráltak.
Rámutatott ugyanakkor, könnyen elképzelhető, hogy nem lesz hosszú életű az új csúcs, ugyanis a napokban akár ennél magasabb hőmérsékleteket is mérhetnek. Az IRM sok folyadék fogyasztására, a közvetlen napsütés kerülésére, illetve a szabadban végzett tevékenységek korlátozására szólította fel a helyi lakosságot, a munkáltatókat pedig speciális szabályok életbe léptetésére. Az illetékes minisztérium eközben rendkívül intézkedésként 120 ezer euróval emelte a tengerparti vízimentő szolgálat költségvetését.

Ajánlott tartalom

Közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.