Először szerveztek autómentes napot Párizsban

Először szervezett autómentes napot Párizsban a fővárosi önkormányzat: vasárnap délelőtt 11 óra és délután 6 óra között tilos gépjárművel behajtani a francia főváros központjába.

Az első autómentes napot Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere együtt nyitotta meg a brazíliai Sao Paulo, valamint Brüsszel és Bristol városvezetőivel a Champs-Elysées sugárúton. A három külföldi város már szervezett autómentes napot.

Félórával a lezárást követően a világ egyik legszebb sugárútján már hömpölygött a tömeg, az emberek örömmel vették birtokba a kétszer négysávos utat.

A belváros északi részén található Les Grands Boulevards és a déli részen található Boulevard Saint-Germain között zárták le a gépjárművek számára a várost, nyugaton a Concorde, keleten pedig a Bastille tér a határ.

Az autókat az Invalidusok és az Eiffel-torony előtti Mars-mező környékéről, valamint a Montmartre-ról és a Párizst övező boulogne-i és vincennes-i parkokból is kitiltották.

A prefektúra már hetek óta óriásplakátokon hirdette az akciót, és arra kérte a gépjárművek tulajdonosait, hogy mindenképpen kerüljék el vasárnap Párizs belvárosát.

A behajtási tilalom nem vonatkozik a mentők és a rendőrség járműveire, valamint a taxikra, a buszokra és a környéken lakók járműveire.

A párizsi klímakonferencia előtt két hónappal rendezett autómentes nap célja felhívni a párizsiak figyelmét a környezetszennyezés és az éghajlat-felmelegedés elleni közdelem fontosságára.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.