Először termelték ki a gyúlékony jeget

Tenger alatti jéggel fűtenének Japánban. A dolog bizonyítottan működik, nem egy őrült tudós tervéről van szó, de irtó kockázatos, például cunamit okozhat. A fagyott állapotú metán kitermelése évek óta kecsegteti a hagyományos energiahordozókban utazó cégeket.

A világon először a japán partok közelében sikerült földgázt kinyerni a tenger alatti metánhidrát-rétegekből. A “gyúlékony jégként” ismert anyag víz és különféle gázok fagyott keveréke, amelyben a vízmolekulák rácsszerű elrendeződésben ejtik csapdába a metánmolekulákat. A metánhidrát-mező 50 kilométerre keletre fekszik Japán keleti partjától. “Ez az első tengeri kutatófúrás, amelynek során földgázt termeltek ki a metánhidrátból” – mondta a japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium egyik illetékese az AFP hírügynökségnek. Ha az alternatív kitermelési mód gazdaságosnak bizonyul, akkor az ország jóval kevésbé fog rászorulni a földgázimportra.

A metán alacsony hőmérsékletek és nagy nyomás hatására alakul jéggé, és nagyon látványosan ég, mert úgy tűnik, mintha valamilyen ragyogó fehér színű kőzet lángolna. Metánhidrát-mezőket rendszerint óceánmélyi üledékes rétegekben lehet találni, de nagy mennyiségben fordul elő szárazföldön is Szibéria és az Antarktisz fagyos talajában. Mennyi áll belőle a rendelkezésünkre? Erről nagyon bizonytalanok a becslések, de a geológusok többsége szerint a hagyományos gázmezőkhöz hasonló készletekről van szó. Az ősi Antarktiszt borító erdők például több milliárd tonna fagyott metánná változtak 35 millió év alatt, mert a szerves szenet metánná és szén-dioxiddá alakították a mikrobák.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Meddig tart az ingyen napelemek osztogatása? Hamarosan vége a pályázatnak

Legközelebb 2022 őszén lehet majd pályázni, igaz, egy másik programban továbbra is kiépíthető napelemes rendszer.