Első alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Természetfilm fesztivált

Magyarországon tucatnyi stúdió készít világszínvonalú alkotásokat, de a legnagyobb problémájuk, hogy ezek nem jutnak el a legfontosabb célcsoporthoz, a természet kedvelőihez, a fiatalokhoz és a gyerekekhez. A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál célja, hogy hidat képezzen az alkotások és a közönség között.

Első alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált Gödöllőn. A három napos rendezvényre több mint hatezer ember látogatott el. 42 országból összesen 427 pályamunkát küldtek be, az alkotások között népszerű volt a kisjátékfilm, az etűd, és a klasszikus nagyjátékfilm formátum. A filmelőzetesek megtekinthetők a fesztivál honlapján. Székelyhidi Tamás Nemzetközi Természetfilm Fesztivál főszervezője mesélt arról, hogy nemzetközi szinten is nagy volt az érdeklődés, és bízik abban, hogy jövőre ismét megrendezésre kerülhet a fesztivál. A filmeket előzsűrizték, majd kiválogattak százat, melyeket levetítettek a rendezvényen és melyek közül kiválasztották a díjazottakat. A nyertesek munkáját Varga Zoltán Zsolt gödöllői szobrász alkotásaival ismerték el. Létrehozták a Rockenbauer-emlékdíjat is, melyet egy független kuratórium ítélt oda annak a természetfilmesnek, akiről úgygondolták, hogy az ismeretterjesztés területén valami maradandót alkotott. A fesztivál keretein belül tíz kategóriában hirdettek győzteseket, de hat technikai díj, valamint húsz különdíj is átadásra került. Pénzdíjban kizárólag diákok részesültek a Média Tanács támogatása jóvoltából.

Stodulka Gábor természetfilmes a Sas SOS című alkotás rendezéséért kapott díjat. A film egy ötéves projekt indulását mutatja be a magyarországi parlagi sas védelméről, melyben több szervezet is együttműködött. A rendező arról mesélt, hogy nehéz volt a film indulása, mert két hónapba telt, mire egy élő parlagi sast kaptak lencsevégre. Ezzel szemben az említett időszakban nagyon sok halott egyedet láttak.

Nézzék meg június 10-én este 23 órakor az Egyenlítő című műsort az OzoneNetwork tévén, melyben vendégei Székelyhidi Tamás Nemzetközi természetfilm Fesztivál főszervezője, Stodulka Gábor természetfilmes és Tisza Balázs operatőr lesznek.

Ajánlott tartalom

Az elmaradott vidékek érdekében fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten, sajtótájékoztatón.