Első ízben rendeznek hazánkban aktívház-konferenciát

A három helyszínes eseményen az első osztrák széndioxid-semleges aktívház tervezője, Juri Troy is előadást tart.

Intelligens épülettől az aktívházig címmel kerül megrendezésre az első hazai intelligens épületüzemeltetéssel és kivitelezéssel foglalkozó konferenciasorozat, mely a VELUX Magyarország Kft. főtámogatásával valósul meg. Apropóul az az uniós szabályozás szolgál, mely előírja, hogy 2020-tól az újépítésű házaknak energiafelhasználás és széndioxid-kibocsátás szempontjából semlegesnek kell lenniük. A konferencia mindhárom helyszínén előadást tart Juri Troy, a VELUX Cégcsoport által indított Model Home 2020 program számos építészeti díjjal kitüntetett, ausztriai aktívházának tervezője is. Szeptember 27. és október 11. között „Intelligens épülettől az aktívházig” címmel első ízben kerül megrendezésre intelligens épületüzemeltetéssel és kivitelezéssel foglalkozó konferenciasorozat hazánkban, az eseményen a szakma olyan személyiségei vesznek részt, mint Gunther Zsolt, építész, az Aktívház Szövetség alelnöke, valamint Juri Troy, a VELUX Model Home 2020 program harmadik, ausztriai aktívházának számos építészeti díjjal kitüntetett tervezője.

 
A konferenciasorozat mindhárom helyszínén – Budapesten, Debrecenben és Győrben – is előadást tart Juri Troy; az osztrák építész tervezte Ausztria első széndioxid-semleges aktívházát, a Napfényházat. A ház különlegessége, hogy a tetőtéri ablakoknak és a függőleges üvegfelületeknek köszönhetően az átlagosnál négyszer több napfényt fogad be. A talajkollektoros hőszivattyúnak köszönhetően fűtésre minimális mértékben van csak szükség, az áramot a napelemek termelik, míg a napkollektorok a használati melegvíz előállítását biztosítják. Az eseménysorozat apropója az az uniós szabályozás, mi szerint 2020-tól az újépítésű házaknak energiafelhasználás és széndioxid-kibocsátás szempontjából semlegesnek kell lenniük. A jövő energiahatékony épületeinek megvalósításához az elméleti alap már adott: 2010-ben alakult meg az nemzetközi Aktívház Szövetség azzal a céllal, hogy elősegítse a szakmán belüli párbeszédet, tapasztalatcserét, továbbá, hogy a fenntartható építkezés szemléletét népszerűsítse.

Ajánlott tartalom

Támogatott hitelprogram indul cégek számára – energiahatékonyságra fordítható

A júliusban induló Széchényi MAX program nagy segítséget jelent a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, ugyanis a piacinál kedvezőbb kamatozású finanszírozást biztosít - közölte az Erste Bank az MTI-vel szerdán.