Az üzleti érdekekkel szemben a környezetvédelmi céloknak ad prioritást a hulladékkezelésre szakosodott koordináló szervezetek működését újraszabályozó, előkészítés alatt álló kormányrendelet - mondta Viszkei György, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pénteken sajtótájékoztatón Budapesten, egy újságírói kérdésre reagálva.

Elsődlegesek a környezetvédelmi célok a készülő hulladékrendeletben

Az üzleti érdekekkel szemben a környezetvédelmi céloknak ad prioritást a hulladékkezelésre szakosodott koordináló szervezetek működését újraszabályozó, előkészítés alatt álló kormányrendelet – mondta Viszkei György, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pénteken sajtótájékoztatón Budapesten, egy újságírói kérdésre reagálva.

Viszkei György szerint a rendelet megalkotásának egyik célja a különböző anyagáramokat (például csomagolást, gumiabroncsot, akkumulátort, elektromos berendezést) kezelő társaságok működési és alapítási szabályozásának egységesítése.
A másik szempont annak megerősítése, hogy a hulladékkezelés olyan közszolgálati, nem pedig versenypiacon zajló tevékenység, amelynél a környezetvédelmi szempontok elsőbbséget élveznek a magánérdekkel szemben – hangsúlyozta.
Viszkei György elmondta, az elmúlt 1-2 évben megerősödtek azok a hangok, amelyek szerint a hulladékkezelés is ugyanolyan piaci tevékenység, mint bármelyik másik, ennek megfelelően pedig engedni kell a verseny kibontakozását. Ez a kormányjavaslat egyértelműen állást foglal ezzel a megközelítéssel szemben – húzta alá.

A hír előzménye, hogy Mányi István, az ÖKO-Ferr dunaújvárosi hulladékkezelő társaság ügyvezető igazgatója szerdán a piacon aktív hulladékkezelő cégek kétharmada nevében élesen bírálta a rendelettervezetet. Az MTI-nek elmondta, a túl szigorú tőkemegfelelési és piaci részesedésre vonatkozó feltételek a hulladékkezelési piac legtöbb szolgáltatóját ellehetetlenítenék. Hangsúlyozta, hogy a tervezet kizárólag a piacvezető üzleti érdekeit szolgálja, és feltehetően áremelkedéshez vezet.
Csütörtökön a csomagolás-kibocsátók legnagyobb érdekképviseleti szerve, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) közleményben állt ki a tervezet mellett. Érvelésük szerint indokoltak a rendelettervezetben szereplő működési és alapítási feltételek, hiszen “ahogy azt az eddigi gyakorlat is igazolja, ezen szervezeteknek legalább egy minimális ügyfélkörrel rendelkezniük kell, és a piac egy meghatározott minimális százalékát le kell fedniük ahhoz, hogy az átvállalt környezetvédelmi követelményeket, hasznosítási arányokat teljesíteni tudják”.

A zöldtárca kommünikében hívta fel a figyelmet arra, hogy a rendelettervezet egyeztetése még nem zárult le. Szász Péter sajtóreferens az MTI-nek pénteken elmondta: a minisztérium jelenleg az összes gyártót és valamennyi koordináló szervezetet tömörítő Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) állásfoglalását elemzi.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.