Elsüllyed New York!

Nem győzik kongatni a vészharangot a szakemberek: a tengerek szintjének emelkedése veszélyezteti az Egyesült Államok atlanti partját. E vidéken – például New York és Boston körzetében – a tenger szintje négyszer gyorsabban emelkedik, mint a világátlag.

Ez – az éghajlatváltozással kapcsolatos – jelenség árvízzel fenyegeti a legsűrűbben lakott part menti övezeteket, és veszélyezteti a nedves övezetek biológiai változatosságát, írja a szabadfold.hu. Becslések szerint az általános felmelegedés kiváltotta tengerszint-emelkedés kétszer vagy háromszor nagyobb lehet, mint amit az évszázad elején feltételeztek. Ha a felmelegedés folytatódik, a tenger szintje ezen a szakaszon 2100-ra a tudósok által a világra előre jelzett átlagos egy méteren túl további 30 centiméterrel emelkedhet. E partszakasz különlegessége egy sajátos éghajlati modellnek köszönhető. Amikor a grönlandi jégtakaró olvadásából származó hideg víz behatol az Atlanti-óceánba, megzavarja az áramlatokat, melyek lelassulnak. A Golf-áramlat lassulása miatt pedig a víz szintje a part hosszában megemelkedik. A jelenség különösen ott figyelhető meg, ahol az áramlat visszafordul az óceán belseje felé.

Ajánlott tartalom

Megmenthető lenne a hazai bogyósgyümölcs-termesztés

Az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult a bogyós gyümölcsök hazai termesztés annak ellenére, hogy a fogyasztók és a feldolgozóipar részéről is lenne igény rájuk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szerdán ismertetett körképe szerint az éghajlatváltozás ellenére lenne lehetőség az ágazat fejlesztésére.