Eltúlzottak a tengerszint emelkedésének bangladesi következményei

Túlzóak a tengerszint emelkedéséről szóló vészjósló előrejelzések, amelyeket a Klímaszakértők Nemzetközi Csoportja (GIEC) fogalmazott meg 2007-es jelentésében – állítja egy csütörtökön Bangladesben megjelent tanulmány.

Az ENSZ és a Meteorológiai Világszervezet által létrehozott GIEC, amelyet már bíráltak a 2007-es jelentésében kimutatott tévedések miatt, arra a következtetésre jutott: ha a tengerszint egy métert emelkedik, Banglades 17 százaléka víz alá kerül és 20 millió ember válik földönfutóvá 2050-ig.
Miután ezt az előrejelzést közzétették, Bangladesre az egész világon úgy tekintettek, mint az egyik olyan államra, amelyet leginkább fenyegetnek a globális felmelegedés következményei. Az előrejelzés azonban nem számol azzal a szereppel, amelyet a Himalájában eredő bangladesi folyók éves viszonylatban legalább egymilliárd tonna hordaléka játszhat a vízszint emelkedésének ellensúlyozásában – hangsúlyozza az új tanulmány, amelyet az Ázsiai Fejlesztési Bank finanszírozott.

A hordalékok évezredek óta formálják Banglades partjait, de az éghajlatváltozás bangladesi hatásairól szóló tanulmányok, köztük a GIEC által idézettek, nem veszik figyelembe a partvidékekre gyakorolt korrekciós hatásukat. Mégha a tengerszint legfeljebb egy métert emelkedik is, Banglades partvidékének nagy része érintetlen marad – magyarázta Maminul Hák Szárker, a tanulmány alapjául szolgáló kutatásokat irányító szervezet, a dakkai Földrajzi és Környezeti Információs Szolgálatok Központjának (CEGIS) igazgatója a francia hírügynökségnek.
“A tanulmányban megfogalmazott felismerés alapján úgy tűnik, hogy a partvidék java része, különösen a Megna folyam torkolata, amely a világon az egyik legnagyobb, ugyanabban az ütemben fog emelkedni, mint a tengerszint” – tette hozzá.
Véleménye szerint a vízszint emelkedése miatt lesznek ugyan áradások, “de nem akkorák”, amelyeket a GIEC és más tanulmányok előrejeleztek.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.