Eltúlzottak a tengerszint emelkedésének bangladesi következményei

Túlzóak a tengerszint emelkedéséről szóló vészjósló előrejelzések, amelyeket a Klímaszakértők Nemzetközi Csoportja (GIEC) fogalmazott meg 2007-es jelentésében – állítja egy csütörtökön Bangladesben megjelent tanulmány.

Az ENSZ és a Meteorológiai Világszervezet által létrehozott GIEC, amelyet már bíráltak a 2007-es jelentésében kimutatott tévedések miatt, arra a következtetésre jutott: ha a tengerszint egy métert emelkedik, Banglades 17 százaléka víz alá kerül és 20 millió ember válik földönfutóvá 2050-ig.
Miután ezt az előrejelzést közzétették, Bangladesre az egész világon úgy tekintettek, mint az egyik olyan államra, amelyet leginkább fenyegetnek a globális felmelegedés következményei. Az előrejelzés azonban nem számol azzal a szereppel, amelyet a Himalájában eredő bangladesi folyók éves viszonylatban legalább egymilliárd tonna hordaléka játszhat a vízszint emelkedésének ellensúlyozásában – hangsúlyozza az új tanulmány, amelyet az Ázsiai Fejlesztési Bank finanszírozott.

A hordalékok évezredek óta formálják Banglades partjait, de az éghajlatváltozás bangladesi hatásairól szóló tanulmányok, köztük a GIEC által idézettek, nem veszik figyelembe a partvidékekre gyakorolt korrekciós hatásukat. Mégha a tengerszint legfeljebb egy métert emelkedik is, Banglades partvidékének nagy része érintetlen marad – magyarázta Maminul Hák Szárker, a tanulmány alapjául szolgáló kutatásokat irányító szervezet, a dakkai Földrajzi és Környezeti Információs Szolgálatok Központjának (CEGIS) igazgatója a francia hírügynökségnek.
“A tanulmányban megfogalmazott felismerés alapján úgy tűnik, hogy a partvidék java része, különösen a Megna folyam torkolata, amely a világon az egyik legnagyobb, ugyanabban az ütemben fog emelkedni, mint a tengerszint” – tette hozzá.
Véleménye szerint a vízszint emelkedése miatt lesznek ugyan áradások, “de nem akkorák”, amelyeket a GIEC és más tanulmányok előrejeleztek.

Ajánlott tartalom

Romániai tengeri szélfarmok és úszó napelemparkok építésében vállal szerepet az Egyesült Arab Emírségek állami energiavállalata

Romániai tengeri szélfarmok, illetve úszó napelemparkok építéséről állapodott meg hétfőn a romániai vízierőműveket működtető, piacvezető Hidroelectrica és az Egyesült Arab Emírségek állami tulajdonú megújulóenergia-vállalata, a Masdar - tudatta a román állami vállalat.