Elveszíthetik szén-dioxid-elnyelő szerepüket az erdők

Erdészkutatók attól tartanak, hogy az éghajlatváltozás hatására az erdők a jövőben több üvegházhatású gázt bocsátanak majd ki, mint amennyit tárolnak. Jelenleg a világ erdei még a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy egynegyedét nyelik el.

A globális hőmérséklet 2,5 Celsius fokos emelkedése az iparosodás előtti korhoz képest azonban elveheti az erdők e fontos képességét – figyelmeztet az erdészeti kutatóintézetek nemzetközi szövetsége, az IUFRO. Az iparosodás kezdete óta az átlaghőmérséklet világszerte 0,7 fokkal emelkedett.

Egy harmincöt erdészkutatóból álló csapat az ENSZ erdőfóruma számára elkészítette az első globális tanulmányt arról, hogyan alkalmazkodhatnak az erdők az éghajlatváltozáshoz. Eszerint a növekvő hőmérséklet, a gyakoribb aszályok, fabetegségek és más káros hatások jelentős károkat okozhatnak az erdőknek – írja a Der Standard című osztrák lap online változata (www.derstandard.at).

Ilyen szélsőséges terhelésnél az erdők akár ki is bocsáthatják az addig tárolt üvegházhatású gázokat, még több emisszióval rontva a helyzeten, ami egy ördögi kört eredményez. A kutatócsapat a globális felmelegedés következményének tartja a szubtrópusi és a mérsékelt égövtől délre eső erdők egyre gyakoribb és súlyosabb száraz időszakait. Elsősorban az Egyesült Államok keleti részének, Észak-Kína és a Földközi-tenger térségének, valamint a szubtrópusi Afrikának, Közép-Amerikának és Ausztráliának az erdei érintettek. Másfelől a magasabb hőmérséklet a levegő nagyobb széntartalmával párosulva az északi erdők kiterjedését vonhatja maga után. Finnország erdei például akár negyven százalékkal is gyarapodhatnak – áll a tanulmányban.

Ajánlott tartalom

Rendkívüli mértékben olvadnak a Himalája gleccserei

Rendkívüli mértékben olvadnak a Himalája gleccserei, ami Ázsiában élők millióinak vízellátását fenyegeti - állapította meg egy kutatás.